Tõnis Oja • 10. oktoober 2000 kell 22:00

Euro tulevik aasta lõpuks endiselt tume

Jeen sooritas eile viimase kuu suurima tõusu dollari suhtes.

Kuigi esmaspäeval tabas Jaapani finantsturge ebameeldiv uudis kõigi aegade suurimast elukindlustusseltsi pankrotist, korvas seda spekulatsioon, et pankrotimenetlusese all olev Chiyoda võib tuua välisfondides oleva vara. Siit ka investorite ülisuur huvi jeeni vastu, millega kaubeldi kõikide võimalike valuutadega.

Peale kõige sai teatavaks ka positiivse makromajandusliku uudisena augustis toimunud 26,6 protsendi suurune tellimuste kasv masinatööstuses. Analüütikud prognoosisid 8,4 protsendi suurust kasvu, juulis toimus aga 11,7 protsendi suurune kahanemine.

Pole siis ka mingi ime, et jeeni kurss kerkis 0,7 protsendi võrra 108,06 jeenini dollar. Vaatamata tugevatele tagasilöökidele on saareriigi majandus aeglaselt aga suhteliselt kindlalt teise maailmasõja järgsest suurimast kriisist toibumas.

Hetkel kuum