Peep Sooman • 6. november 2000 kell 22:00

Soodustingimused veel aastaks

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Andres Lipstok kinnitas, et Riigikogu kavatseb seaduse veel kindlasti tänavu vastu võtta. ?Pole ka opositsioonis vastuseisu näinud,? lausus Lipstok. Seaduse kohaselt on korterelamutes elavatel inimestel võimalus järgmise aasta lõpuni kasutada maa erastamisel soodustingimusi. Seni kehtiva seaduse kohaselt on see võimalus käesoleva aasta lõpuni, lisaks tasuta maa saamise võimaluse kadumisele hakkaksid kehtima märksa kallimad 1997. aasta maa hinnakirjad senise 1993. aasta hinnakirja asemel.

Samas lõpevad aastavahetusel suure tõenäosusega soodustused, mis kehtivad eramajade all olevate maatükkide ja põllumajandusmaa ostueesõigusega erastajatele.

Kui seni kehtis neile nn madalaim hind, st vaadati, millise aasta hinnakirja kohaselt erastajale soodsam oli, siis nüüd võidakse hakata kasutama uut hinnakirja, mis on turuhindadele lähedasem.

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Ants Käärma ütles, et komisjon hakkab ostueesõiguste soodustusi tõsiselt arutama neljapäeval.

Omandireformiameti juhataja Vladimir Viies leidis, et tõenäoliselt soodustusi ei pikendata. ?Seda on juba liiga mitu korda tehtud, nad võiks siiski teha möönduse, et juriidiliste isikute puhul säilib soodustus, kui ettemaks on tasutud selle aasta jooksul,? ütles Viies. ?Eraisikute puhul pole seda aga mõtet teha,? lisas ta.

Nõmmel eramualust maad erastada sooviv eraisik Rein Vaiksaar sõnas, et ta tellis maamõõdufirmalt Eramaake kogu asjaajamisteenuse, et geodeedid ise erastamisprotsessi läbi viiks. ?Neli aastat on mehed venitanud, nüüd varsti tähtaeg kukub, enam ei jõuaks ma ise ka asju õigeks ajaks valmis,? ütles ta. ?Kui riigikogu tähtaega ei pikenda, on see mulle kõva rahaline pauk, sest Eramaakese töötajad on kadunud, telefoni vastu ei võta, mul pole enam isegi toimikuid võimalus kätte saada,? rääkis Vaiksaar. ?Ma ei saa aru, kuidas üldse inimesed sellist firmat usaldada saavad,? lisas ta.

Hetkel kuum