Väinu Rozental • 9. november 2000 kell 22:00

Tartu Auto vara müügi skeem lõpeb Markko Märtini firmas

Tartu Auto pankrotihalduri Siim Nõmmoja sõnul hargneb mitu müügiskeemi, mille kohaselt on ettevõtte Tartus Tulbi tänaval asuvaid hooneid pankrotipesast välja viidud. Nõmmoja hinnangul on vara välja kanditud kokku umbes 5 miljoni krooni eest.

Tartu Auto pankrotistus eelmise aasta 20. septembril. ?Kaitstud nõudeid on kokku 5,7 miljoni krooni eest,? täpsustas Nõmmoja. ?Pankrotivaraks olid vaid amortiseerunud transpordivahendid.?

Nõmmoja on esitanud Tartu maakohtusse vara tagasivõitmise hagid enamiku müügiskeemides osalevate poolte vastu. ?Püüan kohtule selgeks teha, et Tartu Auto puhul on kasutatud ehedat kantimisskeemi,? rääkis Nõmmoja. ?Objektid on müüdud edasi täpselt samadel tingimustel ja sama hinnaga.?

Tartu Auto autoremonditöökoda, rehvitöökoda, autopesula, bensiiniladu, katlamaja jm objektid on liikunud 0,5 miljoni krooni suuruse müügihinnaga OÜ Kahu Auto ja kinnisvara ning väärtpaberitega tegeleva Elar Ploomipuu kaudu OÜsse Selvecor, mille juhatuse liige on Markko Märtin. Müügiketi esimeses lülis figureerib Tartu Auto esindajana Risto Mölder, kelle nime võib kohata näiteks Hans H. Luigega seotud firmade väidetavas rahakantimisskeemis.

Tartu Auto kontori- ja olmehoone on müüdud 0,5 miljoni krooni eest Tartu kinnisvarafirmale OÜ Anovela Kinnisvara. Tartu maakohtu otsuse kohaselt kuulub kontori- ja olmehoone Tartu Autole. Anovela Kinnisvara on otsuse edasi kaevanud ringkonnakohtusse. Anovela Kinnisvara pälvis Tartu parima ettevõtte konkursil väikeettevõtete grupis eelmise aasta majandustulemuste eest kolmanda koha.

Siim Nõmmoja sõnul on uued omanikud enamiku Tartu Auto endisi hooneid välja rentinud. Näiteks remondib RS Hansa Auto Eesti AS Reanault? ja Sisu veokeid ja riiulifirma OÜ Best Petrol müüb tanklas autokütust.

Austraalia MMi etapil viibiv Markko Märtin ütles eile hommikul, et ei tea kinnisvara kantimisest midagi. ?Ostsin hooned eraisiku käest,? seletas Märtin. ?Mul oli huvi neid hooneid osta, sest see oli kasulik tehing.?

Märtini kinnitusel ei ütle talle Tartu Auto nimi midagi. ?Ka Kahu Autoga pole mul mingit pistmist,? ütles Märtin ja täpsustas, et see firma oli aastaid tagasi ühe tema lähisugulase oma. ?Ta müüs firma maha, kuid kellele, ma ei tea,? lisas Märtin.

Selvecor tegeleb soetatud ruumide väljarentimisega. Kuna Märtin on suurema osa ajast Eestist ära, on ta volitanud Selvecori esindama Toivo Kabaneni. ASi Liikor nõukogu esimees Kabanen on Tartu linnavolinik ja Eesti ingerisoomlaste liidu esimees.

Kabaneni sõnul ei oska ta kinnisvara edasimüümist kommenteerida. Kabanen tunnistas, et ta on olnud Kahu Auto asutaja. ?Müüsin oma osaluse kolm aastata tagasi Rein Jalakule maha,? seletas Kabanen. ?Mul ei olnud enam aega Kahu Autoga tegeleda.?

Elar Ploomipuu kinnitusel osales ta Kahu Auto korraldatud hoonete müügikonkursil eesmärgiga investeerida kinnisvarasse. ?Paraku osutus leping minu jaoks ebasoodsaks ning müüsin hooned edasi,? lisas Ploomipuu.

Kahu Auto üht omanikku Rein Jalakut ei õnnestunud tabada, sest tema mobiiltelefon on ajutiselt suletud.

Hetkel kuum