• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas soodushinnaga maa erastamise tähtaega tuleks pikendada?

  Kui Tallinnas 90% korteriomanikest ei ole jõudnud maad erastada, siis kindlasti tuleb tähtaega edasi lükata. Miks inimesed ei ole korteri juurde maad erastanud? Süsteem ei ole korralikult paigas. Tallinnas on töömaht liiga suur, et seda protsessi kiiresti läbi viia. Teistes linnades ? Tartus, Pärnus ? on kortermajade juurde maa erastamine jõudnud palju kaugemale.
  Paljudele inimestele tuli maa erastamine üllatusena. Ei teatud, et maa hind tõuseb ja seetõttu tekkis alles viimastel kuudel huvi maa erastamise vastu ja hakati riigiametite uksi kulutama. Arvan, et hirmutamisega ei ole võimalik panna inimesi maad erastama. Tegelikult on probleem paljuski selles, et ei ole moodustatud ühistuid. Tuleks rohkem propageerida ühistute moodustamist ning siis läbi selle ka korteriomandi seadmist. Inimestel ei ole ka selge see, et kui nad maad ei erasta, siis tuleb neil lõpuks seada hoonestusõigus. Inimesed mõtlevad, et küll riik hoolitseb. Nii see aga ei ole.
  Bürokraatia on aetud nii keeruliseks, et korteriomandi seadmine vältab minimaalselt poolteist aastat. Kui bürokraatia ja seadusandlus on loonud sellise takistusriba, siis ei tuleks inimesi karistada maahinna tõusuga.
  Alustasime riigikogu majanduskomisjonis diskussiooni, kuidas edasi minna. Kas on üldse mõtet kanda kinnistusraamatusse suure korteriarvuga majades asuvale korterile kuuluvat maaosa? Mõnikord võib see maa piirduda ruutmeetri või paariga. Jõudsime seisukohale, et siin on omandireformi teatud perioodil tehtud põhimõtteline viga. Kui need paneelmajad tuleb mõnekümne aasta pärast lammutada, siis seisavad munitsipaalvõimud olukorra ees, kus tühjal maa-alal kuulub sadadele inimestele mõne meetri pikkusi maaribasid. Tegime justiitsministrile ettepaneku, et kirgliku maaerastamise kõrval tuleb pakkuda korteriomanikele välja ka teisi võimalusi.
  Tuleks pikendada. Arvan, et inimesed soovivad maad erastada, aga see eeldab teatud protseduuride tegemist ? korteriühistu moodustamist või korterite vahel ühise tegevuse lepingu sõlmimist. Paljud ei ole ka teadvustanud ? kui korteri juurde maad ei erastata, siis võib korteri edasine realiseerimine tekitada probleeme.
  Kindlasti ei ole tähtaja pikendamine mingi imerohi. Loodetavasti tänu selle ümber puhkenud meediakärale aga nii mõnigi inimene teadvustab, et ka korteri juurde maa erastamine oleks vaja korda ajada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: kõrge hinnatase jääb püsima ja vähendab ostujõudu
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Strateegid: aktsiate langus ei lõppe enne Föderaalreservi sekkumist
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.