Kaivo Kopli • 20. detsember 2000 kell 14:18

Iseseisvuspartei: euroliit krabab kiirkorras Eestit

Eesti Iseseisvuspartei juht Vello Leito kurtis eurovastaste erakondade ja ühenduste pressikonverentsil, et Euroopa Liit püüab Eestit kiiresti endaga liita ning 'ohutund' jõuab kätte juba juunis Göteborgis, kus toimub ELi järgmine tippkohtumine.

'Kiirliitumise stsenaarium on endiselt jõus, Persson ja Lipponen on seda korduvalt kinnitanud,' kuulutas Leito Rootsi ja Soome peaministrit silmas pidades.

'Eesti on ELi liitumisstrateegias erand, Göteborgis kuulutatakse liitumine välja. Aga me valmistume selleks, kõige halvemaks,' lubas peaaegu olematu toetusega partei liider.

Igal juhul enne liitumisreferendumit, kui mitte varem, moodustame me Eesti päästekongressi, rääkis Leito. Veel enne seda käime välja uue stsenaariumi välis- ja majanduspoliitikas ning teeme sellega algust 14. jaanuaril Eesti Televisioonis, lisas ta.

Leito sõnul näeb nimetatud uus stsenaarium ette Eesti paigutamist Ida ja Lääne vahele ning neutraliteedipoliitikat. 'Meie arvates pole NATOga liitumine eriti ohtlik, kuna see saab niikuinii toimuda vaid siis, kui Venemaa heakskiidu annab. Kuid ELiga liitumise puhul kukub kokku majandussektor, ka siinne venekeelne elanikkond vaesub ja viies kolonn käivitub,' manas Leito tumeda tulevikupildi.

Hetkel kuum