Hansapanga tänavune kasum 1,5 miljardit

Kaja Koovit 23. jaanuar 2001, 00:00

Eelmisel aastal teenis Hansapanga Grupp prognooside kohaselt vähemalt 1,2 miljardit krooni kasumit, kasvatades tulemust aastaga ligi 400 miljoni krooni võrra.

Analüütikute sõnul oleneb Hansapanga tänavune kasuminumber põhiliselt Leedu Hoiupanga ehk Taupomasis Bankase (LTB) erastamisest ning sellega kaasneda võivatest lisakahjumitest.

?Kui eeldada, et leedukad suudavad kokkuvõttes nullis püsida, mida on küll raske uskuda, siis ootaksin Hansapanga tänavust kasumit 1,4?1,5 miljardi krooni tasemel,? ütles Ühispanga analüütik Sander Danil.

Danil möönis, et pärast Taupomasise ostutingimuste selgumist on tõenäoline panga tänavuse kasumiprognoosi alandamine, kuid lisas, et ostuaastal on kasumi vähenemine täiesti normaalne ega tohiks investoreid heidutada.

?Hansapanga osas oleme positiivselt meelestatud,? tunnistas investeerimispanga Suprema peaanalüütik Veikko Maripuu, kes ootab Hansapangalt tänavu aktsia kohta 18 krooni suurust kasumit. Maripuu sõnul ei peaks investoreid Taupomasise ostuga kaasnevad võimalikud lisakulutused häirima, kuid juhul kui lisakahjumid ulatuvad sadadesse miljonitesse kroonidesse, oleks see juba ärevusttekitav.

Investeerimispanga Trigon Capital peaanalüütik Toomas Reisenbuk ootab Hansapangalt tänavu ligi 1,6 miljardi krooni suurust kasumit, mis on kooskõlas Hansapanga mullu kevadel avaldatud strateegilise eesmärgiga kahekordistada kasumit iga nelja aasta tagant. Kasumiprognoos ei kajasta Taupomasise ostu, kuid Reisenbuki hinnangul ei tohiks see Hanspanga olukorda halvendada.

?Taupomasise ostu positiivne mõju peaks kajastuma juba Hansapanga 2002. aasta tulemustes,? lausus Reisenbuk.

Danili hinnangul on Leedu Hoiupanga ostuga kaasnevate kulutuste ebaselgus ka tõenäoline Hansapanga aktsiahinna tõusu pidurdav tegur.

Analüütikud plaanivad Hansapanga praegusi hinnasihte tõsta pärast panga eelmise aasta majandustulemuste avaldamist ja Taupomisese erastamisprotsessi selginemist.

?Vaadates olemasolevat infot, on ka konservatiivselt hinnates selge, et meie praegune 159kroonine hinnasiht on fundamentaalselt liiga madal,? ütles Maripuu.

Trigon Capital ootab Hansapanga aktsia hinnaks aasta lõpuks 180 krooni, kuid Toomas Reisenbuki sõnul on maailmaturgude soodsa arengu korral igati tõenäoline aktsia hinna tõus 200 krooni tasemele.

Kesk-Euroopa võrreldavad pangad kauplevad oluliselt kõrgematel hinnatasemetel, rääkis Reisenbuk.

?Pank, kes kasvatab oma kasumit ligi veerandi võrra aastas, kuid kelle turukapitalisatsioon on seitsmekordne kasumiprognoos ning mille aktsia kaupleb 1,6kordse raamatupidamisliku väärtuse tasemel, on ikka väga odav,? lausus Reisenbuk. Tema sõnul tähendaks uut taset 145kroonise aktsiahinna piirist läbimurdmine. ?Varem või hiljem see juhtub ja praegu tundub, et hüpe tuleb järsk,? lausus Reisenbuk.

Vt. ka tabelit: Hansapanga aktsia on Kesk-Euroopa pankadega võrreldes odav

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing