Kolmikliit saadab Andres Tarandi Kadriorgu

25. jaanuar 2001, 00:00

Arvan, et president Lennart Meri asemel võtab sügisel Kadriorus koha sisse Mõõdukate liider Andres Tarand. Selleks, et presidendivalimistel mängida kindla peale ja need võita, peab kolmikliit tulema välja ühise kandidaadiga.

Ühiskandidaadi valikul on kolmikliidu erakondadele tähtis, et uus president ei läheks pärast järgmisi riigikogu valimisi koostööle Keskerakonnaga ega teeks valitsuse moodustamist ülesandeks Edgar Savisaarele.

Kolmikliidust on kõige keskerakonnasõbralikum Reformierakond. Kuigi praeguse riigikogu puhul on koostöö Savisaarega välistatud, ei pruugi selline suhtumine jääda kestma uues, 2003. aastal valitavas riigikogus.

Kui pärast järgmisi valimisi ei saavuta kolmikliit parlamendis enamust, on Reformierakond tõenäoliselt esimene, kes on nõus koos Keskerakonnaga valitsust moodustama. Seetõttu ei usalda Isamaaliit ja Mõõdukad kolmikliidu ühise kandidaadina Reformierakonna soosikut Toomas Savi.

Kui jääb valida Tarandi ja Tunne Kelami vahel, siis kaalub Tarandi üles tema suurem populaarsus rahva seas, see lubab oletada, et valijameeste kogus õnnestub Tarandil saada rohkem poolthääli.

Valijameeste toetust silmas pidades oleks hea kandidaat ka Toomas Savi, aga teda ei toeta tõenäoliselt teised koalitsioonipartnerid ning seetõttu ta valijameestekogu ette ei jõua.

Tarandi presidendiks valimine on tegelikult kasulik ka Isamaaliidule ja Reformierakonnale. Mõõdukate ridades ei osale enam järgmistel riigikogu valimistel erakonna kõige populaarsem poliitik, mis võib kahandada Mõõdukate esindatust parlamendis.

On raske prognoosida, kelle poolt hääletavad Tarandi senised toetajad, aga selleks ei ole kindlasti Edgar Savisaar. Osa Tarandit toetanuist jääb kindlasti truuks Mõõdukatele, aga oma noosi võivad saada Reformierakond ning Isamaaliit.

Kolmas põhjus, miks ma hindan Tarandi võimalusi kõige paremaks, on Mõõdukate sisemine võimuvõitlus.

Mõõdukad on kombinatsioon sotsialistidest ja konservatiividest. Reformierakonnale ja Isamaaliidule on kasulik, kui Mõõdukate etteotsa asuks Toomas Hendrik Ilves. Kindlasti on sama meelt Ilves ise ning Mõõdukatega liitunud Rahvaerakonna liikmed.

Tänavu toimuvad presidendivalimised on kõige valutum võimalus võimuvahetuseks. Tarand saab auväärse ameti, Ilves suurendab oma mõju erakonnas ning valijate ja erakonna lihtliikmete jaoks on tegemist loomuliku arenguga.

Ilvese asumine esimõõdukaks muudab kolmikliidu tegevuse ühtsemaks. Näiteks suureneb tõenäosus, et kolmikliit tuleb 2003. aastal ühiselt välja lubadusega valimisvõidu korral füüsilise isiku tulumaksumäära alandada.

Loovutades Mõõdukatele presidendikoha tekib Reformierakonnal ja Isamaaliidul võimalus tülikas koalitsioonipartner maandada. Mõõdukad on 2002. aasta eelarve koostamisel oma nõudmistega tagasihoidlikumad ning arvestavad senisest rohkem oma koalitsioonipartnerite huvidega.

Kõige suurem vastuargument Tarandi ühiskandidaadina ülesseadmisele on Kelami ja Savi ning nende toetajate valuline reageering.

Presidendivalimised on küll emotsionaalsed ning mõnele persoonile väga olulised, aga erakondade jaoks on tähtsamad järgmised riigikogu valimised, mille tulemusena jagatakse poliitikute vahel reaalne võim. Parlamendivalimisi silmas pidades ja 2003. aasta kevadel algavatele uue valitsuskoalitsiooni kõnelustele mõeldes võib Andres Tarandi Kadriorgu aitamine olla kasulik eeskätt Reformierakonnale ja Isamaaliidule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing