Tartlane ja pärnakas eelistavad pool miljonit krooni maksvat maja

Ain Alvela 29. jaanuar 2001, 00:00

Eelmist aastat iseloomustab Tartu ja Pärnu kinnisvaraturul eelkõige korterite keskmiselt 10% hinnatõus ja uute kaubanduskeskuste mõjuvõimu suurenemine, kusjuures nõutavaim objekt on ca 500 000 krooni maksev kasutatud eramu.

Üldiselt võib öelda, et Tartus oli hinnatõus Pärnu omast märgatavam, küündides 15 protsendini. Pärnus pärssisid turu elavnemist kohalike kinnisvaraspetsialistide hinnangul ennekõike poliitilised vaidlused kuumade arendusprojektide kuuluvuse ja tuleviku üle. Nii seisab suuresti just leppimatuse taga Port Arturi ärirajooni teise etapi planeerimine.

Aasta 2000 jääb Pärnu kinnisvaraturul meelde sündmustevaesena. Korteriturul tõusid hinnad 8%. Populaarsed olid ahjuküttega korterid ja uuenduskuuri läbinud korterid. Värsket verd lisab FKSMi poolt rannarajooni ehitatav elamu, kus korterite ruutmeetri hinnad küünivad 12 000 kr/m².

Majadest on nõutavamad 400 000?800 000 krooni maksvad eramud, vananenud lahendustega majade hinnad käivad aga alla. Uued eramud kerkivad enamasti Pärnu linna piirest väljapoole.

Büroopindade keskmised hinnad oluliselt ei muutunud. Lisandusid Säästumarketi ja Ehituse ABC kaubandushooned. Hommiku tänaval alustati büroohoone ehitust, mis valmib käesoleva aasta märtsiks.

Eesti majanduse positiivne areng elavdas ka Tartu kinnisvaraturgu, mis väljendub tehingute arvu kasvus ja hinnatõusus.

Korteritehingute maht kasvas jõudsalt eelmise aasta teisel poolel, kergitades hindu aasta lõikes 15%. Nõudlus on kõrge nii mugavustega kui ahiküttega väikeste korterite järele, mille hinnad jäävad vahemikku 100 000?160 000 krooni.

Elavnes ka eramute müük, nõutuim on kuni 500 000 krooni maksev kasutatud maja. Uuselamurajoonidest on silmapaistvaim Linnaehituse planeeritav ala Emajõe ääres, kuhu kerkib üle 50 eramaja ja ridaelamu.

Kesklinna bürooturul suureneb nõudlus A-klassi büroode järele, peamiselt otsitakse 20?30m² suurusi pindu. Tänavu võib oodata A-klassi pindade vakantsuse vähenemist keskmiselt kümne protsendini, rendihinnad jäävad vahemikku 150?170 kr/m².

Kaubanduspindu majandavad arendajad, kuna kauplejad soovivad põhivahendid kaubanduse edendamises hoida ja võimalikult kiiresti laieneda. 2001. aasta kevadel avab uksed kaubanduskeskus ringtee ääres, 13 000m² keskuse arendaja on Astri & P.K. Lisaks ehitatakse välja bussijaama teine etapp suurusega 7000 m², mille rentnikuks saab Selver. Arendustegevus jõuab ka Tartu Kaubamaja vastas asuvasse Hansakvartalisse, mille enampakkumise võitis möödunud aasta lõpus Tallinna Kaubamaja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing