Euroopa tahab USAst ette jõuda

Sirje Rank 21. veebruar 2001, 00:00

Internetikasutus levib Euroopas kiiremini, samal ajal kui ühenduste arvult on Rootsi, Soome, Taani ja Holland USAst juba ette jõudnud, tõdes Euroopa Komisjoni IT- ja tööstusvolinik Erkki Liikanen läinud nädalal Rootsis toimunud ELi hõive- ja sideministrite kohtumisel. Mitmes riigis, sh Saksamaal, Iirimaal ja Kreekas, on internetikasutajate arv kahekordistunud.

Liikanen nimetas USA internetikasutajate protsendiks 41, samas kui ajakirja The Standard viimastel andmeil on kasutajaid 60% elanikkonnast.

Euroopast on saanud globaalne liider valdkondades, nagu traadita telefonside, interaktiivne televisioon ning protsessorkaartide kasutamine.

Tehnoloogilise innovatsiooni hoogustumisest annab märku ka hüppeliselt kasvanud patenditaotluste hulk ? ELi patendiametisse Münchenis laekus eelmisel aastal 142 000 taotlust, mis on 75% rohkem kui veel viis aastat tagasi.

?Frustreeriv on ainult see, et nii kaugele jõudmine on nii palju aega võtnud,? ütles Liikanen. ?Lääne-Euroopas on maailma kõige paremini koolitatud tööjõud, aga alles nüüd oleme hakanud potentsiaali kasutama.?

Cambridge?i tuntakse lisaks ülikoolile juba kui Euroopa üht suurimat riskikapitali keskust, Belgiat ?okolaadi kõrval krüpteerimistehnoloogia tootja ning Milanot lisaks moele tarkvara keskusena.

Mullu Lissaboni tippkohtumisel võttis EL sihi teha Euroopast aastaks 2010 konkurentsivõimelisema ja dünaamilisema majandusega piirkond.

Ka globaalse konkurentsi analüütiku ja Harvardi ettevõtluskooli professori Michael Porteri arvates peaks Euroopa iga mõõdupuu järgi tehnoloogia rakendamiselt USAst ja Aasiast ees olema.

?Miks see nii ei ole, on tingitud valitsuse liigsest sekkumisest majandusse, tulemusele orienteeritud stiimulite puudumisest (näiteks optsioonid) ning kapitalismi umbusaldamisest,? ütles Porter intervjuus ajalehele Washington Post.

Samas on uus majandus eurooplaste väärtushinnanguid ja mentaliteeti juba muutnud, tõdeb sealsamas Deutsche Telekomi peadirektor Ron Sommer. ?Eurooplased on hakanud uskuma aktiivsesse konkurentsi ning leiavad, et palju raha teenida pole patt,? ütles ta.

Noored ei püri enam tsiviilteenistujateks, vaid ?lahe? on olla uue firma asutaja. Nad on rohkem valmis heaolu eest ise vastutama, makstes vähem maksu sotsiaalkindlustussüsteemi ülalhoidmiseks.

Uue ettevõtlusvaimu sünnile on kaasa aidanud monopolide lõhkumine, mis on sideteenuste hinda alandanud ca 30%, riikliku reguleerimise vähendamine, ühisturg ning rahulolematus sotsialismiga.

Liikaneni sõnul peaks 3?4 aasta pärast olema internetile juurdepääs kõigil ELi kodanikel praeguse 30% asemel. Selleks tahab EL toetada IT infrastruktuuri rajamist.

Suur ja kasvav probleem on IT-spetsialistide nappus, mis võib hakata pidurdama Euroopa majanduskasvu ja uute töökohtade loomist. Juba praegu on 8% töökohtadest Lääne-Euroopas ITga seotud, aastaks 2003 ületab see 13%. Võrguseadmeid tootev Cisco Systems ennustab, et internetiga seotud tööstus kasvab Euroopas 1999. aasta 53 miljardilt dollarilt aastaks 2004 1,2 triljonile dollarile. Euroopa Komisjoni hinnangul on aastani 2003 on puudu 1,8 miljonit IT-spetsialisti. Olukorda halvendab ajude äravool ? üle 100 000 spetsialisti on lahkunud USAsse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing