Ookeanil lootus saada 63 miljonit

Väinu Rozental 09. aprill 2001, 00:00

Ookean vabaneb sellega 160 miljoni krooni suurusest kohustusest, ütles Ookeani pankrotihaldur Arno Mägi.

Välispankade esindaja, Soome advokaadibüroo H. Hedman & Co juristi Kalle Pedaku kinnitusel kaebavad nad tõenäoliselt ringkonnakohtu otsuse edasi.

Mägi sõnul mõistis Tallinna ringkonnakohus välispankadelt Ookeani kasuks välja varem müüdud laeva eest saadud raha ? 33 miljonit krooni. ?Jõustunud otsuse korral pole välispankadel enam alust nõuda pankrotipesast 160,7 miljonit krooni,? rääkis Mägi.

Ookeani pankrotihaldurite esindaja, vandeadvokaadi Leon Glikmani sõnul on Tallinna ringkonnakohtu otsusel juriidiline mõju ka Lõuna-Aafrika Vabariigi kohtule, kus on deponeeritud kalalaeva müügi eest saadud ligi 30 miljonit krooni. ?LAVi kohtunik ütles, et tema Eesti seadusi hindama ei hakka ning deponeeritud raha saab see, kes võidab vaidlusprotsessi Eestis,? ütles Glikman.

Arno Mägi sõnul tähendaks Tallinna ringkonnakohtu otsuse jõustumine üle viie aasta kestnud Ookeani pankrotiprotsessi sisulist lõppu. ?Laekuvast 63 miljonist kroonist saame rahuldada töötajatele maksmata jäänud nõudeid 4 miljoni krooni eest,? täpsustas Mägi. ?Ülejäänud raha saaks suurim võlausaldaja maksuamet.?

Kalle Pedak ütles reedel, et ta pole veel oma klientidega nõu pidanud. ?Tõenäoliselt kaebame otsuse edasi riigikohtusse,? sõnas Pedak.

Riigikohus on Ookeani ja Soome pankade Postipankki ja Osuuspankkien Keskusosakepankki ning Saksa panga Ost-West Handelsbank vahel sõlmitud lepingute üle peetavasse vaidlusse viie aasta jooksul juba kolmel korral sekkunud. Kõikidel kordadel on riigikohus välispankadele soodsa Tallinna ringkonnakohtu otsuse tühistanud ja tagasi saatnud.

Tallinna ringkonnakohus on kolmel korral leidnud, et vaidlusalused lepingud pole õigustühised. Eelmise nädala reedel, seega neljandal korral, leidis ringkonnakohus, et vaidlusalused lepingud on õigustühised.

Välispankade nõue põhineb 1993. aastal sõlmitud lepingutel, millega Ookean võttis kohustuse tasuda 14 miljonit USA dollarit ühisettevõtte Esva võlast pankadele. Samas pantis Ookean pankadele viis Moonsund-tüüpi laeva. Ookeani pankrot kestab kuuendat aastat. Tallinna linnakohus kuulutas pankroti välja 1995. aasta sügisel, kaitstud võlanõudeid oli üle 300 miljoni krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing