Pikad järjekorrad takistavad kinnisvaraäri

Peep Sooman 02. mai 2001, 00:00

Olukord on viinud justiitsministeeriumi ametnikud mõttele seadusemuudatuse abil kolmekuulisi tähtaegu lühendada ühele kuule, uuendused võidakse ellu viia järgmisel aastal.

Hansa Liising Eesti (HLE) kinnisvaraliisingu projektijuht Sven Soomuste ütles, et iseäranis hulluks on olukord Tallinna linnakohtu kinnistusametis läinud eelmise aasta lõpust, mil kinnisvaraturg muutus elavamaks.

?Kui enne sai mõjuva põhjusega menetluse tehtud kiirkorras, siis täna on nende suhtumine ühene ? kande muutmine vältab kolm kuud,? sõnas Soomuste.

Ta lausus, et ehkki pangad kannavad laenu objekti müüjale tavaliselt alles pärast kande muudatust, on viimasel ajal hakatud konkurentsitingimustes ka klientidele vastu tulema ning ülekandeid varem sooritama. ?Probleem ei ole ainult pankadel, vaid ka kõikidel kinnisvaraarendajatel,? ütles Soomuste. Tema sõnul suurendab pikk menetlusaeg ka pettuseohtu, sest objekti müüjal on piisavalt aega müüa objekti mitu korda, enne kui pettusest aru saadakse.

Kinnisvarafirma Arco Vara juhatuse esimees Ivar Siimar kinnitas, et viimaste kuude jooksul on hakanud kinnistusametis asjad venima. ?Ma ei näe põhjust, miks peaks olema tähtaeg kolm kuud, üks kvartal on ikka liiga pikk aeg oodata,? ütles Siimar.

Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava ütles, et kinnistusametis on käivitumas elektrooniline kinnistusraamat, mis peaks tähtaegasid lühendama vähemalt kahele kuule.

Justiitsministeeriumi notariaadi- ja registritetalituse nõunik Urmas Voolens sõnas, et justiitsministeeriumis on arutlusel, et kinnistusameti menetlustähtaegasid lühendada kolmelt kuult ühele kuule.

?Idee on liikumas, aga eelnõu veel valmis ei ole,? ütles ta. Voolensi sõnul kavandatakse muudatust, sest pankade ning notarite poolt on pidevalt nurinat kuulda. ?Aasta lõpuks on selge, kas tähtaegade lühendamine toob kaasa positiivse efekti, jõustamine ise ei tohiks kaua aega võtta,? rääkis ta. Samas lisas Voolens, et tähtaegasid ei kavatseta lühendada esmakinnistamiste puhul.

Esmaspäeval kinnistusametis dokumentide järel käinud maamõõtja Mati Käos ütles, et oleks loogiline, kui tähtajad lüheneksid, sest praegu venivad protsessid liiga pikaks. ?Notarid ei tee ju enne tehinguid, kui kinnistusametisse kannet pole tehtud,? selgitas ta. ?Inimesed on siin sõbralikud, aga ülemused on vist asja kihva keeranud,? lisas maamõõtja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing