Ostuboikotiga tööandja hoolimatuse vastu

05. juuni 2001, 00:00

Koguni kolmveerand soomlastest ei soovi osta niisuguste firmade tooteid ega teenuseid, kus tööandja suhtub töötajatesse hooletult, hoolimatult ja ükskõikselt.

Selline suhtumine ilmnes Soome Gallupi Omnibuss-uurimuses, mis viidi läbi tänavu aprillis. Vastajaid oli 1009 üle kogu maa (välja arvatud Ahvenamaa) alates 15. eluaastast. Seega oli küsitlus esinduslik.

34% vastanutest oli täielikult päri väitega, et ei soovi osta niisuguste firmade tooteid ega teenuseid, kus suhtutakse töötajatesse halvasti. 41% toetas seda väidet mingil määral. Kokku tuli võimalikke boikoteerijaid 75%.

Naised olid meestest resoluutsemad (protsendid vastavalt 79 ja 72).

Teistest resoluutsemad olid 25?34aastased (83% täiesti või mingil määral sama meelt väitega) ja 50?64aastased (77%). Kõige väiksem on protestivaim kõige nooremate (15?24aastased) seas (69%). See on ka mõistetav, sest töötajaid on nende hulgas veel vähe, peamine aur kulub õppimisele.

Üllatavalt palju on väite toetajaid juhtivtöötajate (86%) ja ettevõtjate (83%) seas. Ülejäänute vastuseis tööandjate hoolimatuse vastu 75% piiresse, olgu tegemist töötajate, õpilaste või pensionäridega (vaid talunikud on leebemad - väidet toetab 58% vastanutest).

Eriti on hoolimatute tööandjate vastu töötud ja sundpuhkusele saadetud inimesed (83%). Seda võib ka arvata, sest kindlapeale on tööta jäänute protest tööandja vastu suur, olgu põhjus milline tahes.

Suurima protestivaimuga on Kesk-Soome inimesed (84%), mujal on vastustajaid kolmveerandi ringis.

Tööandjaid on valmis mõjutama poliitilistest parteidest kõige enam rohelised (85%) ja vasakparteilased (84%), suhteliselt tagasihoidlikud on sotsiaaldemokraadid (79%).

Pakuti ka väidet, et kui tooted ja teenindamine on head, siis ei ole tähtsust sellel, kuidas ettevõte suhtub oma töötajatesse. Väitega oli täitsa nõus vaid 4% vastajatest (6% meestest).

Veel küsiti suhtumist nende ettevõtete toodetesse ja teenustesse, kus ametiühingust lugu ei peeta. Selliste ettevõtete boikoteerimisega oli täitsa või mingil määral päri 55% vastanutest, 63% töötajatest, 61% 50-64aastastest, 69% töötutest ja 79% vasakparteisse kuulujatest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing