Halvad uudised liiguvad farmaatsiasse

Tõnis Oja 26. juuni 2001, 00:00

Möödunud reedel üllatas Ameerika Ühendriikide aktsiaturge ebameeldivalt maailma suuruselt kolmas ravimitootja Merck, kes alandas terve aasta kasumiprognoosi. Seni peeti ravimitööstuse aktsiaid kindlaks investeeringuks, nüüd on need ootused purunemas.

Mercki aktsia kukkus uudise tõttu 6,67 protsenti 67,80 dollarini. Dow Jonesi tööstuskeskmise komponendina vedas Merci aktsia alla ka kogu indeksi, andes viimase 111punktilisest kukkumisest tervelt 43 ehk üle kolmandiku.

Eile olid Ühendriikide aktsiaturud veidi optimistlikumad. Nasdaq liikus kauplemispäeva esimeste tundide jooksul pidevalt plusspoolel. Dow Jonesi tööstuskeskmine pendeldas murdosaprotsendilise kõikumisega nii pluss- kui ka miinuspoolel.

Pärast kasumihoiatuste seeriat on investorid üsna veendunud, et USA Föderaalreserv annab majandusele järjekordselt hõlpu, alandades täna ja homme toimuval Vabaturu Komitee istungil baasintressi veerandi protsendipunkti võrra. Optimistlikumad analüütikud ootavad isegi pooleprotsendilist intressikärbet.

Helsingi börsil olid pärast jaanipäeva pikka nädalavahetust vastandlikud meeleolud. Metsatööstuse aktsiad kerkisid tublisti lootuses, et Fed alandab intressi. Stora Enso aktsia hüppas 5,6 protsenti 12,87 euroni, UPM-Kymmene kerkis 2,5 protsenti 34,03 euroni. Metsandussektori indeks kerkis 3,5 protsenti.

Nokia aktsia seevastu ennast USA intressipoliitikast mõjutada ei lasknud, langedes protsendi 26,18 euroni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing