Langeval turul osta vaid tuttavaid aktsiaid

Kaja Koovit 27. juuni 2001, 00:00

?Jääge investeerides selle juurde, mida te tunnete ja saate katsuda, näiteks Hansapanka? soovitas Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktor Sven Kunsing investoritele, kes praegusel aktsiahindade languse perioodil ei suuda otsustada, kas investeerida või oodata paremaid aegu.

Kunsingu sõnul on Hansapanga aktsia suhteliselt kindel ning erinevalt Ühendriikide paljudest ettevõtetest, ei ole meie liiderpanga puhul põhjust rääkida, et aktsia hind oleks õhku täis ehk siis põhjendamatult kõrge. Lisaks ei ole analüütikud tema sõnul selgeks teinud, kui palju annab fundamentaalselt Hansapangale juurde Leedu Hoiupanga omandamine.

Investeerimispanga Suprema juhatuse liige Sten Sumberg lausus, et soovitab kindlalt Baltimaade ettevõtete aktsiaid, sest siinse majanduse tõusutrendi näitavad kasvõi maikuu tööstustoodangu näitajad.

?Julgen praegu kindlalt soovitada Hansapanga, Norma ja Eesti Telekomi aktsiat,? lausus Sumberg.

Analüütikute sõnul lisab Norma aktsiale lisaks praegusele madalale hinnale ning heale dividenditootlusele atraktiivsust ka oodatav ettevõtte suuromaniku Rootsi Autolivi poolt väikeaktsionäridele tehtav ostupakkumine.

Kolmest soovitatavast aktsiast kõige enam peaks spetsialistide sõnul kaaluma oma raha Eesti Telekomi aktsiasse paigutamist. Kuigi Telekomil ei ole kogu sektorile omaseid võlaprobleeme, ei ole selge, kuidas on suudetud avanenud konkurentsile vastu pidada. Kunsingu sõnul teeb ettevaatlikuks, et Telekom ei ole avaldanud Eesti Mobiiltelefoni klientide arvu, mida senini on regulaarselt tehtud.

Investorid, kellele koduturg kitsaks jääb võiksid Sumbergi hinnangul kaaluda raha paigutamist välisturgudel näiteks pooljuhtide sektorisse eesotsas Inteliga või siis finantssektori klassikalistesse pangandusettevõtetesse, mis ei oleks seotud investeerimispangandusega. Sumbergi sõnul ei soovita ta kaasa minna tüüpilise nägemusega nagu oleks tehnoloogiasektori odavatesse aktsiatesse õige aeg investeerida. ?Ei ole näha, et kõikide nende aktsiate hinnad peaksid tõusma,? lausus ta.

Aktsiatesse peaks raha paigutama vähemalt pooleaastase nägemusega, sest kuigi teisel poolaastal oodatakse maailmaturgudelt eesotsas Ühendriikidega kosumist, ei toimu see üleöö ning pooleaastases perspektiivis võib olukord ka hullemaks minna. Pikemas perspektiivis tasub aktsiatesse investeerimine end seevastu kindlasti ära. ?Pikas perspektiivis on raske oma nägemustes negatiivne olla,? möönis Sven Kunsing.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing