Briti Marconi aktsia kukkus üle 50%

Tõnis Oja 06. juuli 2001, 00:00

Suurbritannia telekommunikatsiooniseadmeid valmistava kompanii Marconi aktsia kukkus eile üle 50 protsendi, vedades endaga kaasa kogu Euroopa aktsiaturu. Eelkõige läksid langusesse tehnoloogiasektori aktsiad.

Nimelt andis Marconi kolmapäeval pärast börsipäeva lõppu kasumihoiatuse, mis oli kontrastis kompanii juhtkonna varasema optimismiga Euroopa telekommunikatsioonisektori väljavaadete suhtes. Veel maikuus teatas kompanii juhtkond, et tänu Marconi suuremale ekspositsioonile Euroopas jätab telekommunikatsioonisektori üleüldine langus nad puudutamata.

Dramaatilised sündmused Marconi ümber algasid juba kolmapäeval, mil kauplemine Londoni börsil peatati niikauaks, kuni kompanii juhtkond kogunes kasumihoiatust sõnastama. Eile langes aktsia hind kolmapäevaselt 2,45 naelalt päevasiseselt 1,15 naelani.

Helsingi börsi vedas alla Nokia, mille hind langes Marconi kasumihoiatuse mõjul 4,9 protsenti 24,48 euroni. Börsi üldindeks, kus Nokia osatähtsus on üle 62 protsendi, langes 2,92 protsenti 7995,92 punktini. Põhjanaabrite uhkus on nüüd aasta algusega võrreldes kukkunud peaaegu 50 protsenti. Aasta madalaimast tasemest on Nokia hind kõrgemal vaid 9 protsenti.

Euroopa börside negatiivne mõju kaldus üle ka pühadejärgsetele USA aktsiaturgudele. Indeksite langused olid siiski mõnevõrra väiksemad ? Nasdaq alla kahe ja Dow Jonesi tööstuskeskmine alla protsendi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing