Pro Kapital tegutseb edasi ajalehe Äripäev kiuste

18. juuli 2001, 00:00

16. juulil ajalehes Äripäev ilmunud materjali ?Preatoni lai haare võib saada tagasilöögi? kohta sobib suurepäraselt Oscar Wilde?i poolt rohkem kui sada aastat tagasi öeldu: ?Kaasaegse ajakirjanduse kohta võib üsna palju head öelda. See annab meile edasi harimatute arvamuse ja hoiab meid kursis ühiskonna rumalusega?.

Sestap olen sunnitud sõna võtma ja veelkord selgitama Pro Kapitali Grupi (PKG) tegevuspõhimõtteid ja ärifilosoofiat. Esmalt tahaksin aga kinnitada, et vastupidiselt Äripäeva poolt väidetule pole Pro Kapital sattunud kriisiolukorda ning suudab oma tegevust optimaalselt rahastada, antud lubadusi täita ning oma võtmepersoone motiveerida.

Asjaga mitte kursis olevatel inimestel soovitan tutvuda kasvõi ettevõtte käesoleva aasta esimese kvartali majandusaruannetega. 31.03.2001 seisuga oli PKG omakapital ligi 1,1 miljardit krooni ja aasta lõpuks kasvab see aktsiaemissiooni toel veel ligi 375 miljoni krooni võrra. Ettevõtte omanikud on sellesse firmasse pannud palju raha, me usume valitud tee õigsusesse, läheme edasi sama moodi ning vajadusel investeerime juurdegi.

Miks, võite te küsida? Sellepärast, et mina ja paljud mu kaasinvestorid, kes on kinnisvaraäriga tegelenud juba aastaid, oleme teinud oma kalkulatsioonid ja veendunud selles, et kinnistud ja projektid, mille Pro Kapital on omandanud ja arendab või arendada kavatseb, on soodsa riski ning tulu suhtega investeering. Investeering, mis tasub end ära ja toodab kasumit.

Samas peab ka aru saama, et Pro Kapitali sadadesse miljonitesse ulatuvad projektid ei ole kiire käibe ja spekulatiivse ülikasumiga äri, nagu paljud Eesti inimesed endale äritegemist kahjuks ette kujutavad. See on kapitalimahukas äri, mis eeldab aastaid ettevalmistust, projekteerimist, ehitust, arendustegevust ja elukeskkonna kujundamist. Tihtipeale tähendab see ka oma ajast ees olemist ehk elukeskkonna ja elustandarditega kaasas käiva ostujõu järeleootamist. Kinnitan siinkohal veelkord, et Pro Kapital on teadlikult valinud tee, kus me oleme ostnud ja ostame ka edaspidi kokku kinnistuid, millele äri- või eluhooned valmivad mitte sel ega järgmisel aastal, vaid võibolla hoopis kümne aasta pärast. Ka mina püüan aru saada, et majanduskeskkonnas, kus kinnisvara ja maa on 50 aastat tsiviilkäibest väljas olnud, ei saa inimesed vahel aru, et maa on piiratud ressurss, mida ühes või teises investoritele huvipakkuvas piirkonnas juurde toota ei saa ja mille hind ajas seetõttu paratamatult kasvab. Kasvab sedamööda, kuidas tekib juurde ostujõulisi inimesi ja firmasid. Kahtlemine Pro Kapitali varade väärtuses tähendab sisuliselt kahtlemist Eesti tulevikus, siinse majanduskeskkonna arengus ja inimeste elujärje parenemises.

Teine aspekt, mida rõhutada tahan, puudutab Pro Kapital Grupi finantspoliitikat. Me oleme oma tegevuses alati lähtunud konservatiivsest võõrkapitali kaasamise poliitikast, mistõttu pole ettevõte ka majanduskeskkonna tsüklilisuse tõttu kannatanud.

Pro Kapital Grupi nõukogu esimehena kinnitan, et ettevõte kavandab ka edaspidi oma tegevust viisil, mis lubab täita kõik kohustused nii oma võlausaldajate, partnerite kui klientide ees.

Investori seisukohalt on küll tõsi see, et kinnisvaraarendustegevuse eripärast tingituna on uute kinnistute ja projektide omandamise faasis Pro Kapitali kasumlikkus väike, sest kasum realiseeritakse enamasti ikka valminud projektide müügil.

Me pole aga kunagi varjanudki fakti, et Pro Kapitali aktsia on pikaajalise investori jaoks, kel jagub nii mõistust, aega kui raha, et viljade korjamise aeg ära oodata. Kinnisvaraarenduses on projektide valmimise ajastusel eriline tähtsus ja ma kinnitan teile, et praegu veel pole õige aeg.

Nii elu kui äri on konkurents ? meie tahame elada, meie naabrid tahavad meid tihtipeale näha surnuna. Kompromissidele see kuigi palju ruumi ei jäta. Äripäeval on õigus oma arvamuseks, mina olen kindel aga selles, et Pro Kapitalil on ees pikk ja saavutusterohke tulevik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing