Veinid Alsace?i veinimeistreilt

Rein Kasela 27. juuli 2001, 00:00

Alsace?i veiniala on Strasbourg?i külje all, sestap on euroametnikel suurepärane võimalus tutvuda heade Alsace?i veinidega.

Gewurztraminer 1998 Cave Vinicole de Ribeauvillé
See Alsace?i keskosa Ribeauvillé?i linnakese veinimeistrite vein teenis kuldmedali Colmari veinimessil. ?Gewurztraminer? on vaieldamatult Alsace?i tuntuim viinamarjasort. Gewurz tähendab vürtsine. Helekollane. Hästi parfüümne, lilleline, puuviljadest virsik, aprikoos, õun, sidrun, tunda ka toorest pähklit. Vein on poolkuiv, täidlane, pehme, ümar. Vürtsisus ulatub ka järelmaitsesse. Vein vajab mõnda aastat küpsemiseks, sest siis tuleb maitsebukett jõulisemalt esile. Sobib linnuliha, sealiha, tugeva kastmega kala, suitsetatud lõhe, Hiina ja teiste Aasia toitude juurde. Serveerida temperatuuril 10?12 kraadi. Poehind 185 krooni.

Tokay Pinot Gris Cuvée Particuliére 1996 Gustave Lorentz
1836. a loodud perefirma veine käis Tallinnas tutvustamas tänase generatsiooni esindaja Georges Lorentz. Sõna tokay (loetakse: tokee) olevat legendi järgi lisandunud ?Pinot Gris? viinamarjasordile keskajal, kui Alsace?i sõjamehed olid Ungaris ja nautisid sealseid Tokay? veine. Kodus leiti, et oma Pinot Gris on sama hea, kui panna ette veel Tokay nimi. Kuldkollane küpse vein. Hästi parfüümne, tugevad paksud lilled ? floks, pojeng, sirel. Kollane ploom, suitsu nüanss, mineraalsus. Küps aprikoos, kollane murel, veidi karusmarjakeedist ? kõike seda võib aroomist leida, kui veidi aega oodata või kallata veini karahvini, et aroom rutem avaneks. Maitses küpsus, aprikoos, kollane ploom. Pikk võimas järelmaitse. Vein on saavutanud oma kõrgtaseme, kuid 4?5 aastat on ta veel sama heal tasemel. Kõrvale sobib vasikapraad, part, kala kreemja kastmega, Emmentali tüüpi juustud. Serveerida 10?12 kraadi juures. Poehind 210 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing