Eksport langes allhangete vähenemise tõttu

ÄP Online 08. august 2001, 00:00

Allhangete maht on ekspordis on eelmise kuuga võrreldes vähenenud 6%.

?Seda oli ka oodata, sest mais vähenesid märgatavalt allhangete mahud impordis,? ütles majandusanalüüsi osakonna analüütik Tuuliki Toll. Kuna vähenemine pole olnud kaugeltki samas suurusjärgus, ei oleks Tolli hinnangul üllatav, kui ka juulis allhangete maht mõnevõrra väheneks.

Reaalhindades on eksport vähenenud kolmandat kuud järjest.

?Kuigi ekspordi nominaalkasv on küllaltki korralik, tuleb arvestada, et ekspordihinnad on eelmise aastaga võrreldes tugevalt tõusnud,? nentis Toll. Hindade muutust arvestades on ekspordi reaalkasvuks juunis -17,4%. Mais oli näitaja -13,3%.

Impordihindade tõus on eelmise aastaga võrreldes olnud väike ning nende muutused pole väliskaubandusmahtudele eriti mõju avaldanud. Impordi reaalkasv oli juunis 13,6%.

?Kuna ei ole märke, et situatsioon välismajanduses aasta teisel poolel paraneks, siis võib arvata, et lähiajal ka Eesti väliskaubanduse olukorra paranemist oodata ei ole,? ütles Toll.

Juuni väliskaubanduse käive oli statistikaameti esialgsetel andmetel 12 miljardit krooni, mis on ligikaudu sama palju kui mais. Eksport moodustas 5,3 ja import 6,7 miljardit. Eksport kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 18,2% ja import 14,4%. Väliskaubanduse puudujääk suurenes maikuuga võrreldes 0,9 miljardilt kroonilt 1,4 miljardile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing