Välisinvestorid veavad Telekomi aktsiat alla

Kaja Koovit 10. september 2001, 00:00

Eesti Telekomi aktsia hind tegi reedese kauplemispäeva jooksul läbi ka 8protsendilise languse, kuid päeva lõpetas aktsia 47,25 krooni tasemel ehk 5,5 protsenti neljapäevasest madalamal tasemel.

Viimase kuuga on Telekomi aktsia odavnenud ligi 22 protsenti, aasta algusest on ettevõtte aktsionärid kaotanud 5,4 miljardit krooni ehk ligikaudu riigi aasta penisoniraha.

?Telekomi aktsiaid on müümas välisinvestorid,? lausus Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind. Tema sõnul ollakse pettunud, et aktsiate tagasiostu ei ole seniajani ära otsustatud ning tagasiostult teenida lootnud investorid ei jõua enam lõpmatuseni oodata.

?Allamäge läheb alati hästi,? lausus Ühispanga kapitaliturgude strateeg Aivo Kangus, tunnistades, et kuigi Ühispank on juba pikemat aega kinnitanud, et aktsia olukord on ebakindel, ei oodanud nad siiski nii kiiret langust.

Aktsia hinna languse põhjusena nimetavad analüütikud esimesena maailma telekommunikatsioonisektori üldist langust. Lisaks valitseb oht, et ettevõttele suureneb regulatiivne surve.

Lisaks sideametiga kohtuvaidluses kaotajaks jäänud Eesti Telefonile tahetakse ka Eesti Mobiiltelefon (EMT) kuulutada OTEks (olulise turuosaga ettevõtteks), mis tooks kaasa ettevõtte tegevuse piiramise riigi poolt. See aga mõjutaks oluliselt kogu kontserni majandustulemust, sest pärast konkurentsi avanemist fikseeritud side turul on Eesti Mobiiltelefon olnud peamine kontserni kasumitootja.

Konkurentsi suurenemise tõttu teenis Eesti Telekom tänavu 6 kuuga 8 protsenti vähem kasumit kui mullu ehk 500 miljonit krooni. Esimesed poolaasta oodatust kesisemad tulemused olid ka põhjuseks, miks Telekomi nõukogu otsustas augustis vähendada tänavu tehtavate investeeringute mahtu 100?200 miljoni krooni võrra.

Lisaks on ettevõtte ümber segadusi tekitanud kuuldused, justkui oleks ettevõtte tegevjuht kinnitanud Telia-poolset soovi osta Sonera Balti osalused ning käinud Telekomi puhul välja ka võimaliku hinnavahemiku. Kuigi selline informatsioon peaks idee poolest aktsia hinda tõstma, ei ole seda toimunud.

Kangus hindas Telia-poolset Telekomi osaluse ostu endiselt ebatõenäoliseks. ?Telia ei hakka selliseid riske võtma, et ei tea, mida ostab,? lausus ta.

Analüütikud ei välista aktsia edasist langust ning selle edasine saatus sõltub põhiliselt telekomisektori käitumisest maailmas.

?Eesti Telekomi aktsia leiab põhja alles siis, kui see juhtub ka teiste telekomisektori aktsiatega,? lausus Trigon Marketsi kauplemisosakonna juhataja Kristel Kivinurm uudisteagentuurile Reuters.

Aivo Kanguse sõnul on lääne turgudel näha juba selgeid paanika ilminguid, mistõttu aktsia edasine langus on tõenäoline.

Teisalt ei välistanud ta lühiajalises perspektiivis aktsiahindade mõningast tõusu ehk nn tehnilist põrget, mis peaks aga jääma lühiajaliseks. Seetõttu soovitas Kangus neil investoritel, kellel närv enam vastu ei pea, kuid kes siiski soovivad võiduvõimalust säilitada, müüa aktsiad maha ning osta madalamal tasemel optsioon.

Lauri Lind märkis, et aktsia hind lõputult edasi ei lange, sest müüjaid enam ei tule. ?Eks kuskil on see piir ja ma usun, et oleme sellele piirile üsna lähedal,? lausus ta. ?Praegune hinnatase on selline, et siit julgeks juba soovitada aktsiat osta,? lisas ta.

___________________________________________

Telekomide raske nädal

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing