Suurim kindlustusjuhtum

13. september 2001, 00:00

USAs toimunud katastroof on ilmselt ühtlasi üks ajaloo suurimaid kindlustusjuhtumeid.

Kõigi Eestis tegutsevate kindlustusseltside üldiste kindlustustingimuste järgi USAs toimunud katastroofi tagajärjed hüvitamisele ei kuuluks, kuna terrorism on reeglina sees üldistes välistustes. Enamus seltside kindlustustingimused katavad küll mehitatud lennuaparaadi allakukkumisest tekkinud kahju, kuid kui selle on põhjustanud terrorism, siis on olemas tugev alus hüvitamisest keeldumiseks.

Eesti kindlustusseltside üldtingimustes olevad välistused on otseselt tingitud edasikindlustustingimustest, kus terrorismiaktidest tulenevad kahjud hüvitamisele ei kuulu. USAs toimunu mõjutab kindlasti ka Eesti kindlustusturgu, kuna ka Eesti kindlustusseltsid on oma riskid edasi kindlustanud nendes samades edasikindlustusseltsides, kes käesoleva juhtumi tõttu kahjusid kannavad.

Teisisõnu, kui edasikindlustused peavad või otsustavad ulatuslikke kahjusid hüvitada, võib see kaudselt põhjustada ka Eesti kindlustusturul tariifitõusu järgmise aasta keskpaiku, mil peaksid kehtima hakkama uued edasikindlustuse tariifid.

USA kinnisvaraomanikud on mõneti paremas seisus, kuna USA kindlustusfirmad, vastupidiselt paljudel teiste riikide kindlustusseltsidele, peavad tihti ka terrorismi kindlustusjuhtumiks.

Näiteks terroriakti tagajärjel kokkuvarisenud WTC hoone oli kindlustatud hinnanguliselt umbes 1,5 miljardi dollari peale ning ilmselt need kahjud ka hüvitatakse.

Kuna aga juhtunut on juba kirjeldatud kui sõjalist rünnakut, mis on ka sealsete kindlustustingimustega reeglina välistus, võib juba ette kujutada üleskerkivaid probleeme seoses kahjude käsitlemisega. Kui võetakse lõplik seisukoht, et tegu oli sõjalise rünnakuga, võivad hüvitamata jääda enamik kahju- ja elukindlustuse nõuetest.

Viimane on siiski vaid väike osa kogu kindlustusseltsidele esitatavate nõuete hulgas. Lennuliikluse täielikust sulgemisest tuleb suuri nõudeid alates lennufirmade ärikatkestusest lõpetades reisikatkemise või ärajäämise kindlustuses, samuti ei ole veel teada elukindlustuse alusel väljamaksmisele minevate summade suurus. Kahjude koguulatust on praktiliselt võimatu hinnata. Suuremate kindlustusfirmade (Swiss Re, Munich Re, Zurich Financial, ING, AGF, RAS) aktsiahinnad on kahjudest tulenevalt juba kukkunud mitukümmend protsenti.

Maailma ühte auväärsemat ja suuremat kindlustusfirmat Lloyd?si võivad oodata ulatuslikud kahjunõuded, mis võivad kõigutada koguni tema majanduslikku olukorda, kuna ajakirja Insurance Times andmetel palus Lloyds 30. augustil oma liikmetel tasuda lisaraha keskfondi, sest reservid olid langenud kriitiliselt madalale tasemele.

Swiss Re sõnul on kahju oma ulatuse poolest võrreldav 1999. aasta euroopa talviste tormidega, veelgi enam, edasikindlustusgigandi sõnul on tegu ühe suurima võimaliku kindlustuskahjuga üldse. Swiss Re hindab oma kahjusid miljardile dollarile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing