Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Programm ei ole määrav

  See ei ole kahjuks esimene kord, kui midagi öeldakse olevat kindlaks määratud maksuametites kasutatava programmi ülesehitusega. Sellised asjad peaksid tulenema ikka maksuseadustest, mitte programmi omapärast. Kuigi käesoleval juhul on ilmselt tegemist rahandusministeeriumi loogikaga.
  Tulumaksuseaduse § 14 lõige 2 defineerib ettevõtluse järgmiselt: ettevõtlus on isiku iseseisev majandus- või kutsetegevus (sealhulgas ka notari kutsetegevus), mille eesmärgiks on tulu saamine kauba tootmisest, müümisest või vahendamisest, teenuse osutamisest või muust tegevusest, kaasa arvatud loominguline või teaduslik tegevus. Sama paragrahvi lõikes 5 on öeldud, et äriregistrisse kantud või elukohajärgses maksuameti kohalikus asutuses registreeritud füüsilisest isikust ettevõtja võib teha oma ettevõtluse tulust tulumaksuseaduse 6. peatükis lubatud mahaarvamisi.
  Tulumaksuseaduse paragrahvi 41 punkt 3 jällegi sätestab, et tulumaksu ei peeta füüsilisele isikule makstavalt tasult kinni, kui väljamakse saaja on kantud äriregistrisse või registreeritud maksuameti kohalikus asutuses füüsilisest isikust ettevõtjana.
  Sotsiaalmaksuseaduse § 2 lõige 1 punkt 5 aga teatab vaid, et sotsiaalmaksu peab maksma füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtlusest saadud tulult, millest on tehtud tulumaksuseaduses lubatud ettevõtlusega seotud mahaarvamised. Sama seaduse § 9 lõike 1 punkt 2 ütleb, et füüsilisele isikule tasu maksnud isik peab sellelt sotsiaalmaksu maksma, välja arvatud juhul, kui tasu saav isik on kantud äriregistrisse või registreeritud elukohajärgses maksuameti kohalikus asutuses füüsilisest isikust ettevõtjana ning tasu on saaja ettevõtlustuluks. Seda, mis on ettevõtlustulu, ei ürita sotsiaalmaksuseadus kuidagi reguleerida.
  Eeldan, et te olete ettevõtjana registreeritud. Nii et kui teil ei olnud töö tellijaga sõlmitud töölepingut, st et teie tegevus oli iseseisev ning selle eesmärgiks oli tulu teenida ja te peate seda oma ettevõtlustuluks, siis peab see ka teie ettevõtlustulu olema. See, et töö tellinud firma on rikkunud tulumaksuseaduse § 41 ja sotsiaalmaksuseaduse § 9 sätteid, ei ole enam teie mure. Loodan, et ka rahandusministeeriumis saadakse sellest aru ning füüsilisest isikust ettevõtja tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidele ilmuvad jälle read, kuhu saab kirjutada töö tellijate poolt ettevõtlustuludelt ekslikult kinni peetud ja ära makstud summad. Ja et maksuameti programmi vastavalt kohendatakse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Karoli Niilus: riigihangetega saab aidata lahendada keskkonna- ja sotsiaalprobleeme
Riigihanked peidavad endas paljudele teadmata ressurssi – võimalust laiemalt toetada ühiskondlikku toimetulekut, kirjutab rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna nõunik Karoli Niilus.
Riigihanked peidavad endas paljudele teadmata ressurssi – võimalust laiemalt toetada ühiskondlikku toimetulekut, kirjutab rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna nõunik Karoli Niilus.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Saksamaa lubab päästa iga energiafirma, kes kannatab Venemaa tõttu
Saksamaa majandusminister Robert Habeck lubas välja aidata iga Saksa energiettevõtte, kes peaks raskustesse sattuma Venemaa põhjustatud gaasitarnete vähendamise pärast, vahendab Bloomberg.
Saksamaa majandusminister Robert Habeck lubas välja aidata iga Saksa energiettevõtte, kes peaks raskustesse sattuma Venemaa põhjustatud gaasitarnete vähendamise pärast, vahendab Bloomberg.
Raadiohommik: millal kord kiire hinnatõus maha rahuneb?
Neljapäevases hommikuprogrammis räägime värskest inflatsiooninumbrist, kiiresti kallinevast toidust, kriisidest taastuvast Tallinkist ja kuulete, mis krüptomaailmas praegu toimub.
Neljapäevases hommikuprogrammis räägime värskest inflatsiooninumbrist, kiiresti kallinevast toidust, kriisidest taastuvast Tallinkist ja kuulete, mis krüptomaailmas praegu toimub.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.