• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna Soojuse rendikonkursi võitis Dalkia

  Ligi 700 miljoni kroonise aastakäibega Tallinna soojaettevõtte AS Tallinna Soojus rendikomisjon valis täna ettevõtte rentnikuks 30 aastaks Prantsuse soojafirma Dalkia International SA.

  Rendikomisjoni esimees, Tallinna abilinnapea Ivar Virkus ütles, et Dalkia pakutud rendihind 42 miljonit krooni aastas on väga hea. Paremuselt teise pakkumise teinud, Saksa energiafirma E.On gruppi kuuluv Rootsi Sydkraft AB pakkus 25 miljonit krooni aastas.
  Virkus ütles, et hindamisel vaadati nelja kriteeriumi, rendimakset, soojahinna muutumise koefitsenti, äriplaani ja kogemust. Neist soojahinna muutumise kriteerium oli mõlema firma puhul võrdne. Selle alusel võib sooja hind lähemal kuuel aastal tõusta vaid inflatsiooni ning maailmaturu hindade muutumise võrra.
  Dalkia lubas ettevõttesse panna 30 aasta jooksul 2,1 miljardit krooni, Sydkraft 1,8 miljardit krooni.
  Virkuse sõnul ei saanud rendikonkursi võitja õigust ettevõtet eelistingimustel erastada. Virkus ütles, et linn otsustas rendi kasuks, kuna müügi väärtus oleks praegu madal.
  Virkus ütles, et ta ei oska täpselt öelda, mis nipiga suudab Dalkia seni kahjumiga töötanud ettevõtte sellisesse kasumisse viia, et jätkuks raha renditasu maksmiseks. Dalkia äriplaan näeb Virkuse sõnul ette tootmise efektiivsemaks muutmist, mis tähendab soojakadude ja -lekete vähendamist seniselt 20%lt 8-11%ni.
  Rentnikul on kohustus üle võtta kõik töötajad välja arvatud juhatus.
  Rendikomisjoni kuulub kokki 12 Tallinna volikogu eri fraktsioonide liiget. Rendikomisjoni otsuse peab järgmise nädala kolmapäeval kinnitama linnavalitsus oma istungil.
  Konkursil osales algselt neli firmat, kuid augusti alguses loobus Prantsuse Elyo SA ning vahetult enne pakkumiste esitamise tähtaega otsustas pakkumise tegemisest loobuda Soome Fortum Power Heat, kelle hinnangul olid rendilepingutes sisalduvad riskid liiga suured.
  Rendikonkurssi nõustas investeerimispank LHV, kelle ülesandeks oli korraldada dokumentatsiooni ja korraldada läbirääkimisi. LHVle makstav nõustamistasu ulatub 12 miljoni kroonini. Tasu lõplik ulatus selgub pärast rendilepingu sõlmimist.
  Dalkiale kuuluvad Eestis läbi ASi Eraküte AS Rapla Soojus, Tartu AS Tamme Soojus, AS Keila Soojus, AS Haapsalu Soojus ja AS Valga Soojus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Balti börsid sulgusid väikese käibega punases
Keskmisest madalama käibega börsipäeval sulgusid nii Balti koondindeks Baltic Benchmark kui ka kõik kolm Balti börsi miinuspoolel.
Keskmisest madalama käibega börsipäeval sulgusid nii Balti koondindeks Baltic Benchmark kui ka kõik kolm Balti börsi miinuspoolel.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Saabub tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Kahe elektripaketiga Matsimoka: vaidlesime pikalt Eesti Energiaga
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.