• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nafta hind kahe aasta madalaimal tasemel

  Brenti segu detsembrilepingute hind langes neljapäeval 75 USA sendi ehk 3,7% võrra 19,62 dollarini barrel. Reede päeval langes hind veel 58 senti 19,04 dollarini ehk 28 kuu madalaimale tasemele, kuid kerkis õhtuks 19,77 dollarini.
  "Keegi ei taha praegu osta, testitakse, kus põhi võiks olla," iseloomustas maakler olukorda Reutersile antud intervjuus.
  Naftale ja naftasaadustele ning metallidele spetsialiseerunud uudisteagentuur Platts kirjutas, et hinnalanguse tõid kaasa USA majandusnäitajad, mis kinnitavad riigi majandusolukorra jätkuvat nõrgenemist, näidates rekordilist tööpuudust ja jätkuvat langust ettevõtete tegevuses ja elanike tarbimises.
  "Ei saa sugugi kindel olla, et nafta hinna langus sellega läbi oleks," edastas Platts maakleri kommentaari.
  Septembri terrorirünnakust alates on nafta hind langenud 33%, sest investorid kardavad, et maailmamajanduse jahtumise oht kahandab oluliselt nafta ja naftasaaduste tarbimist.
  Hinnalangust ei suutnud peatada ka Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) kava kärpida tänavu nafta tootmist juba neljandat korda, et hoida nafta hind soovitud vahemikus 22-28 dollarit barrel. OPECil ei jäägi muud üle, sest nafta hinna jätkuv langus paneks raskesse olukorda liikmesriikide täielikult naftast sõltuvad majandused.
  OPECi peasekretär Ali Rodrigiez-Araque teatas, et kartelli liikmete seas võtab üha enam maad veendumus, et nafta tootmist tuleks vähendada miljoni barreli võrra ööpäevas. Kärbe kinnitatakse tõenäoliselt organisatsiooni ministrite kohtumisel Viinis 14. novembril.
  Samas ei ole analüütikud ja vaatlejad kärpe tulemuslikkuses veendunud. 40 protsenti maailma naftaturust kontrolliv OPEC võib küll tootmist vähendada, kuid kartelli mittekuuluvad naftatootjad, nagu Norra, Venemaa ning Mehhiko ei tule kõigi eelduste kohaselt otsusega kaasa. Ilma nende koostööta ei ole tootmise vähendamisel nafta hinnale loodetud mõju.
  Seda möönis ka Rodrigez, märkides, et OPEC võib üksinda liikuda kuni "teatud punktini", kuid kartelli mittekuuluvate riikide abita on nafta hinna stabiliseerimise võimalus "piiratud".
  OPECisse mittekuuluvad riigid ei kiirusta kartelli otsustega liituma, sest nende majandused ei ole naftast eluliselt sõltuvad.
  OPEC on tänavu tootmist piiranud 3,5 miljoni barreli võrra päevas. Samas on Saudi Araabia järel suuruselt teine tootjariik Venemaa suurendanud naftatoodangut ligi 500 000 barreli võrra päevas, millele järgmisel aastal peaks lisanduma veel 300 000 barrelit. OPECi president Chakib Khelil hindas oktoobri alguses, et Venemaale on toodangu suurendamine teenimatult toonud juba 5 miljardit dollarit ehk 86 miljardit krooni lisatulu.
  Üle-eelmisel nädalal Viinis, kui OPEC püüdis veenda kartellist välja jäävaid riike tootmist vähendama, teatas Venemaa, et ei plaani seda teha.
  Eelmisel esmaspäeval andis maailma suurim naftatootja Exxon Mobil teada, et investeerib viie aasta jooksul 4 miljardit dollarit nafta- ja gaasivälja kasutuselevõtuks Venemaa Kaug-Ida regioonis.
  Nafta hinda ei ole seni suutnud tõsta ka rünnakud Afganistani vastu. Analüütikute sõnul olukord muutuks, kui sõjaline konflikt laieneks Iraaki.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.