Inge Rumessen • 5. november 2001 kell 12:19

Masinatööstust ähvardab langus

Kuigi väliskaubanduse käibe ekspordi osas oli üks suurimaid tõusjaid masinatööstus, ähvardab sedagi valdkonda juba välisriikides toimunud juurdekasvu aeglustumine.

Valdur Veski Eesti Masinatööstuse Liidust selgitas, et sektori on suures osas orienteeritud siiski allhanketöödele. ?Suvekuudel on nende maht tavaliselt suurem, sest puhkuselt naastes tahavad tellijad kohe töödega alustada,? ütles Veski. ?See tingib ka ekspordi kõikumise.?

Samas on maailmas juurdekasv aeglustunud, mis paratamatult peagi ka Eestit hakkab mõjutama. ?Ega me pole väljaspool maailma,? nentis Veski. ?Uuest aastast kallinev energia seab tõsiselt ohtu meie konkurentsivõime,? lisas Veski viidates pea 30%lisele elektrihinnatõusule. Tema hinnangul moodustab see umbes 5% toote omahinnast.

Samas on Eesti masinatööstuse turu vastu hakanud huvi tundma uued allhanke pakkujad, tellimusi on hakanud tulema näiteks Saksamaalt ja ka Norrast.

Hetkel kuum