Tallinna börsi ja rahandusministeeriumi esseevõistlus ?Enne targaks, siis rikkaks?

Donata Toom 12. november 2001, 00:00

Lugupeetud härrad ministrid, täna on noored hõivatud keeruliste majanduslike ülesannete lahendamisega. Valides essee kirjutamise teemat, mõtlesin veidi kõikide küsimuste üle. Näiteks kuidas on parim käituda saja krooniga?

Kui mul oleks iga päev taskus sajakroonine, teaksin ma küll, mis sellega teha. Aga mõtlen nii: kas osta emale kimp sügislilli või vanaemale arstirohtu või isa autole paagitäis bensiini? Rohkemaks raha ei jätku.

Muidugi on huvitavam unistada miljonist. Siin avanevad juba avarad võimalused. Võib osta maja, auto, reisida mööda maailma. Aga stopp... Ma olen ju ainult 14aastane. Sellest miljonist ei ole ma teeninud veel sentigi. Kuidas ma saan siis seda kulutada.

Õpetage kõigepealt, kuidas seda teenida! Nii et ?annetan? selle olematu miljoni heategevuseks. Seda enam, et suurema osa minu linna elanike väljaminekud ületavad selgelt sissetulekuid.

Asutan fondi vaestele ja orbudele, neile, kes minestavad näljast vahetundidel. Ajalehed kirjutavad sellistest lastest. Samuti pole patt aidata oma kooli. Ehitan näiteks basseini ja jalgrattaparkla.

Väärtpaberite üle ma arutlema ei hakka. Minu jaoks on see tume maa. Ma ei ole äriklassis õppinud. Muidugi võib ka ise midagi teenida. Müüa postkaarte, jäätist, saiakesi. Kandsid ju ameerika miljonäride lapsed laiali ajalehti, puhastasid jalatseid ja pesid aknaid. Ja pärast said ise järsku miljonärideks. Ma siis nüüd mõtlen, et kui palju peaks kingi puhastama, et nii rikkaks saada? Tundub, et see must töö oli neile lastele hobi, aga töö papsi kontoris juba raha sisse toov.

Noh ja nii ma siis otsustasingi saada kõigepealt targaks ja siis rikkaks (loota pole mul ju kellegi peale). Ja ka vanemad õpetavad ju, et iga inimese, ükskõik kust maalt või mis rahvusest ta on, peamine rikkus seisneb tema vaimses ja hingelises potentsiaalis.

Iga riik vajab terveid, haritud ja vaimselt rikkaid inimesi. Maailm ei ole kaitstud majanduslanguse eest. Maailm mäletab suurriikide majanduskriise ? Venemaal, Saksamaal ja Ameerika Ühendriikides. Aga kui maailma ja riike juhib mitte ainult raha vaid ka targad pead, võib igasuguse kriisi üle elada. Raskustest saab lõpuks järjekordne aste riigi ja rahvuse arengus.

Ma olen veel väike, et kulutada veel teenimata miljoneid, aga piisavalt suur, et teada ? haridus annab elukutse valikul rohkem ?ansse, elus rohkem perspektiive, ja rohkem võimalusi olla ühiskonnale kasulik. Ma valin teadmisteni viiva okkalise tee. Soovige mulle edu, härrad ministrid!

Donata Toom saavutas esseevõitluses nooremas vanusegrupis (6.-9.klass) III koha

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing