Romet Kreek • 13. november 2001 kell 22:00

Eraisikud võtsid rekordmahus laenu

Viimase kuu jooksul iseloomustasid Eesti makromajandust hindade stabiliseerumine ja eraisikute laenude hüppeline kasv ning hoiuste mahu kasvu kiire pidurdumine.

Oktoober oli kolmas järjestikune kuu, kus tarbijahinnaindeks peaaegu ei tõusnud. Sesoonsusest tulenev toiduainete odavnemine ja kütusehindade kukkumine langetas tarbijahinnaindeksi kuu lõpuks juba 4,8ni. Kui kahenema hakanud eratarbimine võiks hindu ka edaspidi all hoida, siis kommunaalteenuste hinnatõus tõotab jätta tarbijahinnaindeksi siiski surve alla.

Kuigi Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil hakkas oktoobris tarbijate kindlustunne vähenema, püsib tarbimine osas elanikkonnakihtides siiani tugev. Seda suuresti eluasemelaenude kiire kasvu tõttu, mida toetavad allatulnud intressitasemed. Lisaks sellele tõstavad tarbimist kunstlikult ka uued järelmaksukaardid.

Ka Eesti Panga teatel kasvas III kvartalis eraisikutele väljastatud laenude maht rekordilise 842 mln krooni võrra, samas kui hoiuste mahud piirdusid vaid 52 mln kroonise kasvuga.

Siiski võib ette näha, et tarbijate kindlustunde kahanemine peab vähendama eratarbimist. Peale selle toob aegamööda tarbimist alla ka krediitkaartide ja laenude tõttu kasvav laenukoormus, mis on parimaid asju, et panna inimesi raha lugema.

Maailmaturgude segaduse tõttu langetas rahandusministeerium 2002. aasta majanduskasvu 4 peale. See tähendab, et Eesti majandus jätkab edasisõudmist mõõdukalt.

Hetkel kuum