Tõnis Arnover • 16. november 2001 kell 9:06

Stockholmis algab Jukose kohtuprotsess

Äsja Norra suurkontserni Kvaerner päästjaks osutunud Venemaa naftakontsern Jukos ja selle juht miljardär Mihhail Hodorkovski peavad hakkama end kaitsma Stockholmi protsessil, kus USA firma Petroalliance süüdistab neid 169 miljoni krooni omastamises, kirjutavad Põhjamaade ajalehed.

Petroallance väidab, et Jukos võttis omavoliliselt üle tütarfirma Juganskneftegazi varad. Petroalliance oli selle tütarfirma klient ja tegi sellele Venemaal naftaotsinguid. Emafirma käitumine muutis tütarfirma maksujõuetuks ja see ei saanud enam ameeriklastele tehtud tööde eest tasuda.

Mäletatavasti tõusis Jukos hiljuti suure Norra kontserni Kvaerner pankrotist päästjaks, kui ta ostis ära kaks selle tütarfirmat. Tänases Norra ärileht Dagens Naeringslivis oletab Arne Treholt, et selle ostu taga on ilmselt Venemaalt väljavoolanud raha.

Hetkel kuum