Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hindade püsimise taga majandusseisak

  Tootjahinnaindeksi kasvu pidurdumine oktoobris jätkus ning hinnaindeks saavutas aasta alguse hinnatasemega ligilähedase taseme.
  Töötlevas tööstuses püsisid hinnad peamiselt muutumatuna või leidis aset mõningane hinnalangus.
  Alanev hinnasurve jätkus toiduainetoodete turul peamiselt liha- ja kalatoodete hinnalanguse näol.
  Piimatoodete hinnad jäid võrreldes septembriga peaaegu muutumatuks.
  Mõnevõrra pidurdus hinnalangus puidutoodete töötlemises. Puidutoodete hinnalanguse pidurdumist võis toetada septembris alanud dollari kallinemine. Hinnalanguse jätkumine võib tuleneda aga eelkõige sisemistest teguritest, kus hinnatõusu võivad takistada alarakendatud tootmisvõimsused. Praegusi arenguid järgides võib arvata, et aasta lõpus tootjahindades olulisi muutusi ei tule.
  Oktoobris on muutumatuna püsinud ka ekspordi- ning impordihinnad. Impordihindade suhteline muutumatus kogu aasta jooksul on tingitud ülemaailmsest majandusseisakust.
  Impordihinnad on langenud kütuste ning valmistoidukaupade osas, tõusnud on põllumajandussaaduste, nahk- ja keemiatoodete hinnad. Võib arvata, et ka lähikuudel püsivad impordihinnad stabiilsena, mõningast survet allapoole võivad avaldada langevad naftahinnad.
  Kuna oktoober eristus eelmisel aastal teistest kuudest ekspordihinnaindeksi suurema tõusuga, oli oktoobrikuine indeksi muut eelmise aasta baasilt väiksem kui septembris: 34.
  Eksportkaupade hulgas kasvasid hinnad turba, ehitusmaterjalide, metallide ning masinate ja seadmete osas, ning langesid toiduainete, tekstiili, puidu, keemiatoodete ning mööbli hinnad. Oodatavalt saavutab ekspordihinnaindeks taas üle 40 taseme novembris, mis jääb püsima järgmise aasta alguseni.
  Kokkuvõtvalt võib rääkida hinnastabiilsuse saabumisest majandusruumis ja seda nii tarbija- kui ka tootjahindade osas. Iseenesest on hindade stabiilsuse saavutamine üks olulisemaid rahapoliitika eesmärke ja seega peaks see olema hea märk.
  Teisest küljest peegeldab see majandusliku aktiivsuse raugemist, mis võib kahandada pikemas perspektiivis ettevõtete kasuminäitajaid. Samuti tähendab Eesti kui hinnavõtja jaoks seniste arengute käik, et edaspidised muutused hindades võivad toimuvad paljuski väliskeskkonnas aset leidvate sündmuste ajendil.
  Autor: ÄP Online
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kolmapäeval otsis USA aktsiaturg suunda, nafta hind langes
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Vanemahüvitise lõhe oli läbi aastate väikseim
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.