Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Vene talv hea seltskonna, söögi ja kange joogiga
Moeilma kuumim sõna külmal ajal on Louis Vuitton? karusnahkne müts; Vene printsessi look on moeajakirjade lemmik; Moskva ja Peterburi muutuvad reisisihina järjest populaarsemaks; uksest ja aknast murrab sisse Vene kirjandus? Eestis torkab aga kõige rohkem silma vene köögi võidukäik.
Tallinna vene restorani Troika peakoka Frank Kolde sõnul jaguneb vene toiduajalugu väga selgelt kahte perioodi: enne ja pärast Peeter Esimest. Alles selle tsaari ajal Euroopast tulnud kokad tõid Venemaale pliidi ja praadimiskunsti, seni olid Vene road valminud ahjus.
Et Venemaa on tohutu suur ja mõjutatud väga erinevatest kultuuridest, on ühtsest vene köögist raske rääkida. ?Venemaal tehakse 300 miljonit eri sorti pliine,? toob Kolde näite. Isegi biifsteeki peavad venelased peaaegu oma rahvustoiduks. Kuid üldiselt kuulub vene köögi juurde kõik, mida oleme harjunud venepäraseks pidama ? pelmeenid, kapsaga ja kapsata supid, suuremad ja väiksemad pirukad, vareenikud, pliinid, hautised, liha- ja kalarullid
Kuigi vene kööki ei ole peetud nii rafineerituks ja peeneks kui näiteks prantsuse söögikunsti, on vene toidurituaalidel oma võlu. Troika restorani juhataja Paul Lepik peab vene toidukultuuri oluliseks jooneks range etiketi puudumist. ?Kõige tähtsam on hea tuju,? ütleb Lepik.
Hea tujuga on vene lauas lahutamatult seotud kvaliteetne Vene viin. Lepiku arvates on viin Venemaal olulisem, kui ette kujutada oskame. ?Vene traditsioon on, et viina juuakse vaid heade sõpradega,? selgitab Lepik.
Kuigi suurem osa vene roogi vajab õige maitse saavutamiseks korralikku ahju, on võimalik ka kergema vaevaga sõpradele muljet avaldada. Kolde ja Lepik soovitavad eelroaks soolakurki (kindlasti mitte marineeritud) ning serveerida seda mee ja hapukoorega. Võib pakkuda pliine koos kalamarja, sibula, külmsuitsulõhe, seente või muu meelepärasega. Ning lõpetuseks lapsepõlveklassik koogelmoogel, millele võib maitseks lisada tükeldatud musti ploome, maasikalikööri või brändit.
Kui lisate eelnevale pudeli Russkii Standarti, on kestvad ovatsioonid kindlustatud.
Autor: Annikky Lamp