Virkko Lepassalu • 25. oktoober 2002 kell 10:41

Sylvesteri ja Stora koondumisest saab konkurentsiametile kõva pähkel

Sylvesteri ja Stora Enso koondumisest saab konkurentsiametile kõva pähkel, sest ühendettevõte neelab ilmselt 40% ringis turust.

Konkurentsiameti koondumiste kontrolli osakonna juhataja Svetalana Ljutova kinnitusel sõltub koondumise kinnitamine konkurentsiameti poolt kahest tingimusest.

Esimene on see, et koonduvad ettevõtted ei tohi katta üle 40% turust ning teine, et nad ei tohi oluliselt kahjustada konkurentsi. Ljutova kinnitusel ei lähtu konkurentsiamet ainult kriitilisest 40% piirist, vaid uurib ka teist tingimust ehk turgu Stora Enso konkurentide seisukohalt. Teisiti öeldes vaatab konkurentsiamet, kas nende huvid ei saa kahjustatud.

Praegu veel koondumisteadet konkurentsiametisse toodud ei ole, teatas Ljutova. Seadus kohustab selle esitama nädala jooksul pärast ühinemislepingu allakirjutamist.

?Aasta lõpuks tahame tehingu lõpetada,? ütles Sylvesteri nõukogu juht Mati Polli. ?Täpset kuupäeva ei oska öelda, praegu on see juriidilise vormistamise staadiumis.?

Polli kinnitusel on Stora Enso ja Sylvesteri kavatsuste protokoll endiselt täies ulatuses jõus, konkurentsiameti otsust ei soovinud ta ennustada.

Augustis esitas AS Sylvester konkurentsiametile koondumise teate, mille kohaselt AS Sylvester ostis 65,8% AS Forestex, 100% AS Pärnu Mets ja AS Karo Mets aktsiakapitalist. Konkurentsiamet sellele tehingule kätt ette ei pannud.

Tegemist oli sisuliselt tütarettevõtete ülevõtmisega aktsiavahetuse kaudu ehk tehinguga, mis valmistas ette Sylvesteri 66% aktsiate müüki Storale.

Pärast seda kui Sylvester nüüd hiljuti eelnimetatud Forestexi jt üle võttis, saavutas ta palgi turustamisel konkurentsiameti andmetel 31% turuosa. Paberipuu turustamisel koos ekspordiga moodustab ta samuti 31% turust.

Suuremate konkurentide saagiks langevad osad jäävad praegu märgatavalt väiksemaks, palgi turustamisel peab igaüks, ka ühinemiseelne Stora leppima alla 10% osaga. Paberipuu turustamisel jäävad turuosad vahemikku 6 - 16 %.

Seega sõltub suurfirmade koondumine paljuski arvutamise täpsusest. Kui konkurentsiamet arvutab Stora Ensot vaadeldes tema turuosaks 10% ringis, mis on ka käibeid jm andmeid vaadates tõenäoline tulemus, saavutavad koonduvad ettevõtted kokku kriitilise 40%.

Sylvesteri kontserni 2001. a majandusaasta käibeks kujunes üldse kokku 1,5 miljardit krooni. Temaga äsja lõplikult ühinenud AS Forestexi 2001. a käive oli 606,8 mln krooni ning AS Pärnu Mets ja AS Karo Mets käibed kokku 258,3 mln krooni.

Stora Enso Eesti ASi käibeks märgivad allikad ligi 756 mln kr. Koonduva ettevõtte kogukäibeks kujuneks seega u 3 mld kr, mis moodustab Eesti puiduturu kogukäibest ligikaudu kolmandiku.

Pärast seda kui AS Stora Enso Mets on ühinenud AS Sylvesteriga, jäävad suurematest ja tuntumatest firmadest konkureerima vähesed, sh AS Holmen Mets, Södra Eesti AS ning AS Mets ja Puu.

Hetkel kuum