Ülo Toomsalu • 31. oktoober 2002 kell 6:16

EPL: Euroliit nõuab Eestilt punaste kaantega passi

Euroliiduga ühinemisel peab Eesti oma passi sinised kaaned Burgundia punaste vastu välja vahetama ning kujundama ümber passi mõne lehekülje.

Passi peab lisanduma eesti ja inglise keeles sõnapaar Euroopa Liit. Sinikaaneliste passide omanikud oma reisidokumenti ümber vahetama tõttama ei pea, kuna kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektori asetäitja Ene Rebase kinnitusel saab neid kehtivusaja lõpuni nii euroliidus kui ka mujal maailmas reisides kasutada, kirjutas Eesti Päevaleht.

?Liitumisest alates hakatakse välja andma uute kaantega passe, kus sisu jääb enam-vähem samaks nagu praeguses passis,? ütles Rebane. ?Muutub vaid mõne lehe kujundus.? Rebane nentis, et sellisel juhul jääb Eestis mingil perioodil kasutusse kolme sorti kehtivaid passe, kuid tema kinnitusel see maailmas reisimisel Eesti kodanikele probleeme ei tekita.

Soovi korral võib igaüks kehtiva vana passi uue dokumendi vastu vahetada. ?Seaduse järgi võib inimene kasvõi iga päev endale uue passi saada,? lausus Rebane. ?Kui ei meeldi näiteks pilt või on mingi muu probleem.?

Euroliiduga ühinemisel on uute liikmesmaade passidel ka mitmeid turvanõudeid. Eesti oma passi turvaelemente muutma ei pea, kuna need vastavad juba praegu euronõuetele.

Rebase sõnul passi muutused rahalisi lisakulutusi ei tekita.

Hetkel kuum