6. november 2002 kell 22:00

Mida jälgida UPSi valikul

Maailmapraktika näitab, et oluline osa arvuti- ja tööstustehnoloogia riketest on tingitud toitevõrgus esinevatest elektrihäiretest.

Parim kaitse voolupiikide, pingekõikumiste ja toitevõrgu pingekatkestuste vastu on UPS (uninterruptable power supply) ehk katkematu toitepinge allikas. Tarbijal on kasulik teada, millist UPS-seadet ta õigupoolest vajab, enne kui seda ostma läheb. Arvestatavad UPS-seadmete valmistajad toodavad kolme erineva tööpõhimõttega seadmeid:

on impulssväljundiga (off-line, standby, back-UPS), varustab tarbijat energiaga, mida saadakse otse vahelduvvooluvõrgust.

Katkematu toitepinge allika sisendis eemaldatakse osaliselt võrgumüra ja tõkestatakse ülepinge (kuni 276 volti) pääs tarbijasse, kuid võrgupinge kõikumised ja katkestused kajastuvad endiselt UPS-seadme väljundpinges.

on impulssväljundiga või siinusväljundiga (line interactive, active standby) . See on eelmise UPSi täiustatud mudel, mis suudab täpsemini jälgida vahelduvvooluvõrgu pinget, seda vajaduse korral tõstes või langetades.

Akutoitel töötades on stabilisaator-UPSil samasugused puudused kui eelmisel: pikk siirdeaeg ja ebakvaliteetse kujuga väljundpinge.

on siinusväljundiga (on-line dubel conversion) ning teeb sissetulevast toitest alalispinge ja sellest tagasi 230voldise vahelduvpinge. UPSi eelis seisneb selles, et elektritarbijat toidetakse pidevalt töötavalt inverterilt.

UPS-seadmeid on kasulik ja vajalik kasutada ka signalisatsiooni- ja häiresüsteemide, kassaaparaatide, avariivalgustuse, meditsiinitehnika, pideva töötsükliga tööstusseadmete vms toiteks.

Kindlasti peab UPS-seadmete müüja suutma teha sellele ka hilisemat hooldust ja remonti.

Autor: Aivar Küüle

Hetkel kuum