Raivo Sormunen • 21. november 2002 kell 22:00

Telekom välishuvi abil üle 91 krooni

Eesti Telekomi aktsia tõusis Tallinna börsil eile 3,9, tasemeni 91,07 krooni. Tegemist on väärtpaberi kõrgeima sulgemistasemega viimase 23 kuu jooksul.

Sampo Panga maakleri Peeter Koppeli sõnul tegutseb turul üks agressiivne välisostja ja kuna kohalikel midagi eriti pakkuda ei ole, liigubki hind väga järsult üles.

Eesti Telekomi tellimusraamatu alusel oli börsipäeva lõpus üks parimaid väärtpaberi ostjaid ligi 6000 aktsia suuruse orderiga Credit Suisse First Boston.

Koppeli sõnul on kohalikud investorid pigem sabassörkijate rollis. Samas on neil tekkinud hirm tuleviku suhtes ning seetõttu on hakatud endale kõrgetel hinnatasemetel spekulatiivseid positsioone sisse võtma, lootes teenida nii lühiajalist kiiret tulu.

Välisturgudel on telekomisektor näidanud ennast viimasel ajal väga positiivselt. Dow Jonesi telekomisektori indeks on viimase kuuga kosunud 16 ehk pisut enam kui Eesti Telekomi aktsia. Koppeli arvates aitab välismaaklerite jõudmine kohalikule turule tõsta meie turu seotust välisturgudega, kuid muudab väärtpaberid ka rohkem kõikuvaks.

Ülejäänud väärtpaberid, kui siia mitte arvestada erastamisväärtpaberi 7 tõusu, liikusid suhteliselt stabiilselt. Hansapanga aktsia, mis pole viimase viie aasta jooksul üle 224,69 krooni tõusnud, ei saanud sellest tasemest läbimurdmisega hakkama ka eile. Aktsia sulgus 224,22 kroonil, 0,7 plussis.

Hetkel kuum