29. november 2002 kell 7:58

Kinnisvara keskmised hinnad lõpetasid tõusmise

Kinnisvarafirma Uus Maa poolt koostatav IV kvartali kinnisvara hinnaindeks näitab trendi, milles järsult tõusev kurss on asendunud stabiilsega.

Tallinna kinnisvaraturul on lõpule jõudmas viimaste aastate üks vähemaktiivsemaid sügishooaegu, tõdeb Uus Maa Kinnisvarakonsultantide OÜ marketingijuht Ain Kivisaar esmaspäevases Äripäevas. Tagasihoidliku tehingustatistika taustal paistab positiivselt silma uute korterite müük, mis püstitab juba teist aastat järjest pea igas kvartalis uusi müügirekordeid.

'Äärelinna vanemate korterite ostjad pole siiani üle saanud juba kevadel alanud ebakindlusest,' kirjutab Kivisaar. Meedias aktiivselt viljeletud krahhi-temaatika ning arutelud vanemate korterite võimalikust hinnalangusest on Kivisaare hinnangul sundinud potentsiaalseid kliente oma ostuotsust pidevalt edasi lükkama.

See on vähendanud turu aktiivsust ning korterite müügiperioodid on veninud keskmiselt 2?3 kuu pikkuseks. Sama ei kehti aga kesklinna ning uute korterite müügituru kohta, kus tugev nõudlus avaldab survet hindade tõusuks. Seetõttu on korterite hinnaindeks püsinud möödunud kvartaliga samal tasemel.

'Tihe konkurents kaasaegsete büroohoonete vahel on negatiivselt mõjunud vähematraktiivsete hoonete üüritasemetele, mis on põhjustanud kommertspindade üüriindeksi üheprotsendilise alanemise,' leiab Ain Kivisaar.

Praegu on võimalik üürida Tallinna kesklinnas väga hea kvaliteediga büroopind hinnaklassis 180?190 kr/m² kuus. Arvestades 2003. aasta teisel poolele lisanduvate suuremahuliste hoonetega, on tõenäoline pigem langustrendi jätkumine kui hinnatõus.

Hetkel kuum