Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pensioniraha toetab Eesti aktsiaturgu

  Aktsiatesse kuni 50% fondide varast investeerida lubanud fondidest on ainsana seda algusest peale järginud Seesami Kasvu pensionifond. Teised fondid on aktsiatesse paigutanud alla kolmandiku varadest ning suurem osa investeeringutest on lisandunud viimase kuuga. Eesti turul on raha liikunud põhiliselt Hansapanga, Eesti Telekomi ja Norma aktsiatesse.
  ?Raha tuleb tempokalt juurde ning aasta lõpuks viime aktsiate osakaalu portfellis optimaalsele tasemele,? lausus Hansapanga investeerimisfondide portfellihaldur Paavo Põld. Oktoobri lõpus oli pensionifondidest suurim, ligi 25 mln kroonise mahuga K3 aktsiatesse suunanud vaid 9% varadest. Praegu on fondi varadest aktsiatesse paigutatud 27 protsenti.
  ?Aasta lõpuks tahaksime enam-vähem lubatud aktsiate osakaalu saavutada,? lausus Ergo Varahalduse pensionifonde haldav Aadu Oja. Oktoobris oli Ergo Tuleviku fond kahte indeksifondi paigutanud 10% varadest ning Trigoni hallatavasse Kesk- ja Ida-Euroopa ettevõtetesse investeerivasse fondi ligi 5% varadest. Sarnane on seis ka praegu.
  Ühispank Asset Managementi fondihaldur Vahur Madisson, kes novembri lõpuks oli Progressiivse pensionifondi varadest aktsiatesse paigutanud 25,5%, tõdes, et aasta lõpuks tõuseb aktsiate osakaal ehk 30%ni, kuid kõik sõltub turgude väljavaadetest.
  Sampo Varahalduse fondijuht Alo Kullamaa lausus, et fondi eesmärgiks on pikaajaliselt inflatsiooni ületav tootlus, mitte iga hinna eest aktsiatesse investeerimine.
  Järgmise aasta lõpuks prognoositakse pensionifondide mahuks miljard krooni. Äripäeva analüütiku Raivo Sormuneni sõnul peaks pensionifondide varadest järgmisel aastal Tallinna börsile lisanduma 0,5 miljonit krooni päevas.
  ?Järgmisel ja ülejärgmisel aastal ei usu, et pensionifondidel Tallinna börsi aktsiahindadele väga suurt mõju on, ? lausus Madisson. Tema sõnul annavad küll uued summad osa käibest, kuid pigem on mõju psühholoogiline, kui tegelikule fondide nõudlusele tuginev.
  Madissoni sõnul teeb fondijuhte Eesti turu suhtes ettevaatlikuks ka aktsiate viimase aja hinnatõus, mis on ettevõtted muutnud kalliks ning lähemas perspektiivis edasise hinnatõusu küsitavaks.
  Suprema juhatuse liikme Sten Sumbergi sõnul on pensionifondidel turul toetav mõju, mis vähendab aktsiahindade kukkumisvõimalusi, kuid ta ei julge väita, et penisonifondid koduturul ilmtingimata hinnaralli põhjustaksid.
  LHV partner Robert Kitt lausus, et mudeli järgi suunatakse LHV Aktsiapensionifondi mahust Eesti ja Baltimaade turule 5% ning tõenäoliselt liigub see Hansapanga aktsiasse. ?Ma usun, et kui fondide mõjul aktsiahinnad liiguvad 20% üles, oleks see juba oluline mõju,? lisas ta.
  Oja kinnitusel toob pensionireform turule sügavust ja likviidsust ning sellega uutele ettevõtetele motivatsiooni börsil noteerimiseks. ?Ma usun, et kui turg oleks likviidne, ei oleks Sylvesteri omanikud aktsiaid StoraEnsole müünud,? lausus Oja.
  Kitt märkis, et pensionireform võib Tallinna Börsi kui institutsiooni taas ellu äratada ning uutel ettevõtetel on sealt võimalik emissioonidega lisaraha kaasata.
  Väikeinvestori jaoks muudavad pensionifondide suured rahapaigutused aga kodubörsile investeerimise riskantsemaks. ?Väikeinvestor on pensionifondidega nagu suurte kivide vahel: kui ei õnnestu läbi lipsata, võivad need su laiaks litsuda,? lausus Kitt.
  Penisonifondi investorid ei peaks muretsema, kui aktsiaturud langevad, sest siis saadakse fondi paigutatud summa eest rohkem aktsiaid, mis juhul, kui aktsiahinnad tõusma hakkavad, tasub end igati ära.
  ?Mulle meeldiks, kui aktsiahinnad jääksid madalaks või langeksid veel 2?3 aasta jooksul,? lausus Aadu Oja.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.