Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu Telekom elab tavatelefonidest

  Lietuvos Telekomas ehk siis lihtsalt Leedu Telekom tundub pealtnäha sarnane Eesti Telekomiga. Tegelikult on ta märksa erinev, kuna ta praktiliselt ei paku mobiilsideteenust.
  Sellest hoolimata on Leedu Telekomi aktsionäride ring lai. Kui Eesti Telekomil oli 1. novembri seisuga 3739 aktsionäri, siis Leedu Telekomil oli septembri lõpus 9522 omanikku. Kindlasti on nende seas järel ka palju eestlasi, sest kui 2000. aasta suvel toimus ettevõtte aktsiate avalik emissioon (IPO) märgiti seda erinevatel andmeil Eesti investorite poolt 160-180 mln krooni eest. Aktsiaosalust Leedu Telekomis tunnistas 2001. aasta kevadel ka Hansapanga juht Indrek Neivelt.
  Kokku müüs Leedu valitsus IPO käigus 25% Leedu Telekomist hinnaga 642 mln litti (2,9 mld krooni) ehk 3,15 litti aktsia kohta. Hetkel kuulub riigile Leedu Telekomist 10,0%, samal ajal kui Eesti riigile kuulub kohalikust Eesti Telekomist 27,3%.
  Leedu Telekomi suuraktsionär on esmapilgul tundmatu nimega Taani firma Amber Teleholding. Tegelikult on tegemist Eesti Telekomi suuromanike Sonera ja Telia poolt asutatud holding-tüüpi konsortsiumiga. Antud holdingfirmale kuulub koos Motorolaga ka 90% Leedu suurimast 700 tuhande kliendiga mobiiltelefonioperaator Omnitelist.
  Vähem kui kuu aja pärast on Leedu Telekom Eesti Telekomiga võrdne ka selle poolest, et tal kaob Leedus fikseeritud sideteenuse pakkumine monopol. Eesti Telefon on praeguseni vabas konkurentsis tegelnud juba ligi kaks aastat.
  Monopoli kadumise liginemine on viimasel aastal vähendanud ka Leedu Telekomi käivet. Kui 2001. aastal pidurdus käibekasv vaid 2%ni, siis selle aasta esimese üheksa kuuga on käive kahanenud juba 8%, ennustades selle aasta koondkäibeks umbes 1 mld litti (4,53 mld krooni). Umbes täpselt samapalju peaks sel aastal käivet näitama ka Eesti Telekom.
  Alles eile teatas Leedu Telekom, et alandab kohtuotsuse tõttu oluliselt tavatelefonilt mobiiltelefonidele helistamise hindu. Telekomioperaator on sel aastal oma käibelanguses süüdistanud eeskätt agressiivset hinnasõda mobiiloperaatorite suunalt, mis on tugevalt langetanud rahvusvaheliste kõnede hindu ja kukutanud Leedu Telekomi püsiliinide arvu aastaga 15% võrra. Kokku oli telekomifirmal septembri lõpus 995 tuhat põhiliini ehk veel ühe kahe korra enam kui Eesti Telefonil.
  70% Leedu Telekomi käibest tuleb langevat trendi näitavast püsiliini kõneteenustasudest, 15% sidumistasudest ja 10% interneti ja andmesidest. Viimase kasvutempo on olnud aga väga hea, nii 45-60% ümber aastas.
  Töötajate arv ulatus Leedu Telekomis septembri lõpus 4685ni, samas kui 1997. aastal ületas töötajate arv 10 000 piiri. Kuigi kukkumine on olnud kiire võib kõrvale tuua Eesti Telefoni oma 1400 töötajaga. Aastaga on kukkunud tööjõukulud Leedu Telekomis siiski 15% võrra.
  Suurima kuluartikkel all on põhivara kulum, mis selle aasta üheksa kuu käibest võttis enda alla 40%. Tundub väga suur, kuigi arvud räägivad, et Eesti Telekom on veelgi kõvem amortiseerija.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Olulisemad lood

Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.