• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu Telekom elab tavatelefonidest

  Lietuvos Telekomas ehk siis lihtsalt Leedu Telekom tundub pealtnäha sarnane Eesti Telekomiga. Tegelikult on ta märksa erinev, kuna ta praktiliselt ei paku mobiilsideteenust.
  Sellest hoolimata on Leedu Telekomi aktsionäride ring lai. Kui Eesti Telekomil oli 1. novembri seisuga 3739 aktsionäri, siis Leedu Telekomil oli septembri lõpus 9522 omanikku. Kindlasti on nende seas järel ka palju eestlasi, sest kui 2000. aasta suvel toimus ettevõtte aktsiate avalik emissioon (IPO) märgiti seda erinevatel andmeil Eesti investorite poolt 160-180 mln krooni eest. Aktsiaosalust Leedu Telekomis tunnistas 2001. aasta kevadel ka Hansapanga juht Indrek Neivelt.
  Kokku müüs Leedu valitsus IPO käigus 25% Leedu Telekomist hinnaga 642 mln litti (2,9 mld krooni) ehk 3,15 litti aktsia kohta. Hetkel kuulub riigile Leedu Telekomist 10,0%, samal ajal kui Eesti riigile kuulub kohalikust Eesti Telekomist 27,3%.
  Leedu Telekomi suuraktsionär on esmapilgul tundmatu nimega Taani firma Amber Teleholding. Tegelikult on tegemist Eesti Telekomi suuromanike Sonera ja Telia poolt asutatud holding-tüüpi konsortsiumiga. Antud holdingfirmale kuulub koos Motorolaga ka 90% Leedu suurimast 700 tuhande kliendiga mobiiltelefonioperaator Omnitelist.
  Vähem kui kuu aja pärast on Leedu Telekom Eesti Telekomiga võrdne ka selle poolest, et tal kaob Leedus fikseeritud sideteenuse pakkumine monopol. Eesti Telefon on praeguseni vabas konkurentsis tegelnud juba ligi kaks aastat.
  Monopoli kadumise liginemine on viimasel aastal vähendanud ka Leedu Telekomi käivet. Kui 2001. aastal pidurdus käibekasv vaid 2%ni, siis selle aasta esimese üheksa kuuga on käive kahanenud juba 8%, ennustades selle aasta koondkäibeks umbes 1 mld litti (4,53 mld krooni). Umbes täpselt samapalju peaks sel aastal käivet näitama ka Eesti Telekom.
  Alles eile teatas Leedu Telekom, et alandab kohtuotsuse tõttu oluliselt tavatelefonilt mobiiltelefonidele helistamise hindu. Telekomioperaator on sel aastal oma käibelanguses süüdistanud eeskätt agressiivset hinnasõda mobiiloperaatorite suunalt, mis on tugevalt langetanud rahvusvaheliste kõnede hindu ja kukutanud Leedu Telekomi püsiliinide arvu aastaga 15% võrra. Kokku oli telekomifirmal septembri lõpus 995 tuhat põhiliini ehk veel ühe kahe korra enam kui Eesti Telefonil.
  70% Leedu Telekomi käibest tuleb langevat trendi näitavast püsiliini kõneteenustasudest, 15% sidumistasudest ja 10% interneti ja andmesidest. Viimase kasvutempo on olnud aga väga hea, nii 45-60% ümber aastas.
  Töötajate arv ulatus Leedu Telekomis septembri lõpus 4685ni, samas kui 1997. aastal ületas töötajate arv 10 000 piiri. Kuigi kukkumine on olnud kiire võib kõrvale tuua Eesti Telefoni oma 1400 töötajaga. Aastaga on kukkunud tööjõukulud Leedu Telekomis siiski 15% võrra.
  Suurima kuluartikkel all on põhivara kulum, mis selle aasta üheksa kuu käibest võttis enda alla 40%. Tundub väga suur, kuigi arvud räägivad, et Eesti Telekom on veelgi kõvem amortiseerija.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Villu Teearu: eelmise sajandi suhtumisega bossid jäävad talentidest ilma
Juhi võimust on saanud olulisemaks inimeste võimestamine ehk vastutuse ja vabaduse andmine oma töötegude üle ise otsustada, kirjutab Elisa süsteemiarenduse valdkonna juht Villu Teearu.
Juhi võimust on saanud olulisemaks inimeste võimestamine ehk vastutuse ja vabaduse andmine oma töötegude üle ise otsustada, kirjutab Elisa süsteemiarenduse valdkonna juht Villu Teearu.
Facebook plaanib nime muuta
Facebook plaanib portaali The Verge andmeil muuta oma nime.
Facebook plaanib portaali The Verge andmeil muuta oma nime.
Saksa teadlase dr Langi arendatud inimkeskne valguslahendus LEDVANCE BIOLUX on leidnud tee Eesti klientideni
BIOLUX kui inimkeskne valgustussüsteem LEDVANCE’ilt on valguslahendus, mis lähtub inimese aktiivse tegutsemise aja loomulikust valgusvajadusest ning selle saavutamisest koos kunstliku valgustusega. Esimene LEDVANCE´i BIOLUX-valgustuslahendus Eestis on paigaldatud Ülemiste City kasvukontori nõupidamisruumi Tallinnas.
BIOLUX kui inimkeskne valgustussüsteem LEDVANCE’ilt on valguslahendus, mis lähtub inimese aktiivse tegutsemise aja loomulikust valgusvajadusest ning selle saavutamisest koos kunstliku valgustusega. Esimene LEDVANCE´i BIOLUX-valgustuslahendus Eestis on paigaldatud Ülemiste City kasvukontori nõupidamisruumi Tallinnas.
Narvas murtakse tõenäoliselt Keskerakonna 20 aasta pikkune võim
Vahetult enne valimisi tekkinud tüli Narva linna aastakümneid valitsenud Keskerakonna ja Katri Raiki vahel sai esimesele saatuslikuks, linnas võtab tõenäoliselt ohjad üle Raiki ja Eesti 200 koalitsioon.
Vahetult enne valimisi tekkinud tüli Narva linna aastakümneid valitsenud Keskerakonna ja Katri Raiki vahel sai esimesele saatuslikuks, linnas võtab tõenäoliselt ohjad üle Raiki ja Eesti 200 koalitsioon.