Peeter Raidla • 10. detsember 2002 kell 12:27

Leon Glikman: Riigikogu võtab mul sõnad suust

Kardan, et Riigikogu tahab kavandatava seadusemuudatusega anda hoopi kogu Eesti põhiseaduslikkuse järelevalvele, lausus vandeadvekaat Leon Glikman.

Jutt on maksukorralduse seaduse muudatuse eelnõust, mille kohaselt kehtestatakse maksuvõla intressimäär 0,06 protsendi tagasiulatuvalt ajavahemikule, millal intressi arvestati rahandusministri põhiseadusevastaste määruste alusel.

Kommenteerides maksukorralduse seaduse muudatuse eelnõu, mille Riigikogu tahab homme seadustada, ütles Glikman, et see seadusemuudatus võtab tal sõnas suust.

'Riigikogu võtab seda tehes vastu uue ebaseadusliku normi,' nentis Glikman. 'Kui Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium on ühe normi ebaseaduslikuks tunnistanud, siis ei saa hakata seda normi tagantjärele korrigeerima. Maksuvõla intress on oma olemuselt karistuslik, kuid üheski õigusriigis pole mõeldav karistuse määramine tagantjärele. Nii võiks ju hakata ka näiteks 10kordset automaksu või kavandatavat astmelist tulumaksu tagantjärele kehtestama'

Hetkel kuum