Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Logistika mõisted 3. osa

    kullerveod
    väikesaadetiste kiirveod, millega koos teostatakse üldjuhul ka saadetiste kokku- ja laialivedu. Kullervedusid teostavad ettevõtted hoiavad enamasti kogu veoahela uksest ukseni oma kontrolli all. Viimastel aastatel on kullerveod väga kiiresti arenenud veoliik, kusjuures veomahtude kasv on toimunud peamiselt lennuvedude ekspedeerijate ja posti arvel.
    läbimisaeg
    ajavahemik, mis kulub vajaduse tekkimisest teostada mingi logistiline toiming(ud) kuni hetkeni, mil vastavad tegevused ja toimingud on teostatud.
    lõplik laovaru (all-time stock)
    laovaru, mille suurus on määratud lõppnõudluse poolt.
    lõpptellimus (all-time order)
    toote elutsükli viimases faasis tehtav tellimus, mis tehakse arvestusega, et tulevikus toodet enam tellida ei saa, kuna selle tootmine lõpetatakse. Lõpptellimus peab olema piisava suurusega, et rahuldada prognoositav nõudlus lähitulevikus.
    lao automatiseeritud täiendamine (automated store ordering)
    protsess, mis hõlmab müügimahtu, laovarusid ja tarnitavaid kaubakoguseid. Uus, ladu täiendav tellimus genereeritakse infosüsteemi poolt automaatselt.
    lennuveo saateleht (air waybill)
    lasti/kauba transpordi saateleht, mida kasutatakse õhutranspordis.
    lisaväärtus (added value)
    kaubale logistilises ahelas täiendava väärtuse andmine, mis suurendab selle valmidusastet lõpptarbijale realiseerimiseks. Enamasti osutavad lisaväärtusteenuseid logistiliste teenuste pakkujad ? vedajad ja laopidajad. Levinumad lisaväärtusteenused on kaupade vedu, kaupade käsitlemine laos ja terminalis, pakendamine, sildistamine, müügikomplektide koostamine jne ? kliendi ootustele vastamine, ületades tavateenuse norme.
    logistiline ahel (logistics chain)
    logistiliste lülide ühendus, mis on lineaarselt korrastatud materjali-, informatsiooni- ja rahavoogude seisukohalt eesmärgiga analüüsida, projekteerida ja teostada teatud hulk logistilisi toiminguid ehk funktsioone.
    logistiline operatsioon ehk toiming
    materjalivoogudele lisatud ja materjalivoogusid saatvad tegevused. Logistilisteks operatsioonideks ehk funktsioonideks on näiteks maha- ja pealelaadimine, ümberlaadimine, transport, ladustamine, sorteerimine, konsolideerimine, taarastamine, jaotamine, markeerimine, koostamine jne. Logistilised operatsioonid, mis on tihedalt seotud informatsiooni- ja rahavoogudega, on ka informatsiooni edastamine materjalivoogude liikumisest, arveldused tarnijate ja ostjatega, kauba kindlustamine, omanikuvahetus jne.
    logistiline süsteem (logistics system)
    koosneb teatud hulgast lülidest, elementidest, mille vahel kehtestatud teatud funktsionaalsed sidemed ja suhted. Süsteemi lüliks nimetatakse teatud majanduslikku või funktsionaalset objekti. Nendeks lülideks võivad olla erinevad ettevõtted: tootjad, tarnijad, hulgimüüjad, jaemüüjad, vahendajad erinevatel tasemetel, vedajad, ekspedeerijad, pangad, IT-firmad jne.
    madala lao tehnoloogia
    laotehnoloogia, mille korral kasutatakse suhteliselt madalaid kaubaaluste laoriiuleid. Riiulite kõrgus on tavaliselt 6?8 m ja vahekoridoride laius 2,7? 3,5 m.
    mahuline täiteastev
    koormaruumis paikneva kauba ruumala ja koormaruumi ruumala suhe mahuühikutes, mida väljendatakse üldjuhul protsendina. Täiteaste näitab, kui suur osa veovahendi või veoühiku koormaruumist on täidetud kaubaga. 75?80 täiteastet peetakse üldjuhul heaks.
    materiaalne ressurss
    tööobjektid, näiteks tooraine, pooltooted, komplekteeritavad tooted, kütus, tagavaraosad, tootmisjäätmed jne.
    materjalivoog
    liikumises olevad materiaalsed ressursid, näiteks tooraine, pooltooted ja valmistoodang, mille juures kasutatakse logistilisi operatsioone ehk funktsioone. Materjalivoog on toodang (kauba kujul), millele lisatakse erinevaid logistilisi või tehnoloogilisi operatsioone teatud ajaliste intervallide järel. Materjalivoog muutub teatud kindlal ajahetkel (nt peatumisel laos) materjalivaruks.
    multimodaalsed veod
    kombineeritud vedude liik, mille puhul kasutatakse vähemalt kaht erinevat veoviisi, ühte ja sama veoühikut ja üht veodokumenti. Üks vedaja vastutab kogu veo eest.
    netoregistertonn (NRT)
    väljendab laeva lastiruumide mahutavust.
    operatiivne juhtimine logistikas
    toimub igapäevase töö tasandil. See tähendab igapäevase töö korraldamist strateegia ja taktika poolt määratletud põhimõtete ja tegutsemismudelite järgi. Operatiivne juhtimine hõlmab näiteks ostutellimuste tegemist, klientide tellimuste käsitlemist, transpordi tellimist, ressursside juhtimist lao igapäevase töö korraldamisel, veoühikute ja veovahendite liikumise korraldamist ja jälgimist jne.
    osaoptimeerimine
    optimeeritakse üksikuid tegevusi ja protsesse terviku asemel. Osaoptimeerimise vältimiseks on tähtis saada ettevõtte toimingud ja protsessid ehk kogu tegevus ühesuunaliseks, ehk suunata need ühiste eesmärkide saavutamisele. Eesmärkideks on ettevõtte kogukulude optimeerimine, teenindustaseme tõstmine ja selle kaudu ettevõtte rentaabluse ja konkurentsivõime parandamine. Ettevõtte erinevad allüksused optimeerivad sageli oma tegevused, arvestamata teiste allüksuste taotlusi ja eesmärke. Sellisel juhul on ettevõtte eri allüksuste tegevus ja taotlused suunatud erinevalt, mis vähendab tervikuna ettevõtte rentaablust ja konkurentsivõimet.
    peenkaubariiul
    tavaline avatud riiul kõrgusega enamasti 2,0?2,3 m ja sügavusega 0,3?0,6 m. Peenkaubariiulid võivad olla ka kõrgemad ja ulatuda läbi kahe kuni kolme korruse. Kasutatakse enamasti juhtudel, kui ühe toote laoseisu maht ruumalaühikutes on vähem kui 0,5 kuupmeetrit.
    pooltoodang
    toodang, mis on lõpetamata ühe ettevõtte piires. Pooltoodang kuulub sama ettevõtte piires edasisele töötlemisele või kasutamisele koostamise käigus.
    Rööpalaius
    Euroopa riikides kasutatakse kolme erinevat raudteerööbastevahelist kaugust. 1520 mm ? Eesti, Läti, Leedu, Soome, Venemaa ja muud endised NLi riigid. 1676 mm ? Hispaania ja Portugal. 1435 mm ? kõik muud Euroopa riigid. Erinevate rööpalaiuste kasutamine on tõsiseks takistuseks raudteevedude arengul Euroopas. Arvestataval määral suurenevad raudteevedude kulud seoses vagunite telikute vahetusega piirijaamades või kauba ümberlaadimisega ühelt raudteevagunilt teisele. Sellega kaasneb täiendav ajakulu, mis koos veokuluga muudab raudteeveod maanteevedudega võrreldes vähem konkurentsivõimeliseks.
    rahvusvaheliste autovedude litsents
    rahvusvaheliste autovedudega tegelemiseks vajab Eesti ettevõtja litsentsi, mida väljastab transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium. Litsentsi taotlemiseks vajalikud toimingud ja nõuded määrab kindlaks autoveoseadus.
    registertonn
    mahumõõt merevedudel, 1 registertonn = 100 kuupjalga = 2,83 kuupmeetrit.
    reserveeritud ladu (allocated stock)
    osa laovarust, mis on reserveeritud väljastamiseks kindlale kliendile ja laost veel füüsiliselt väljastamata.
    reservladu (anticipation stock)
    kauba või materjali kogus laos, mida hoitakse hooajalisusest tingitud kõikumiste kompenseerimiseks või korrapäratu tootmise ja puudulike tootmisvõimsuste tõttu tekkida võiva defitsiidi vältimiseks.
    saabumisteatis (ANF, arrival notification form)
    teatis kauba vastuvõtjale kauba saabumisest.
    Allikas: ÄP, Eesti Logistikaühing
    Autor: ÄP
  • Hetkel kuum
5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikekaupmees: turgu ahistav alkoholiregister peab kaduma!
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Olavi Lepp: juht töötab hea tuju nimel
Parima juhi konkursi finalist, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp ütleb, et ei usu juhtide tekitatud pinge all heade tulemuste tegemisse. “Kui saabud ohkega majja, siis on midagi väga valesti,” ütleb hea tuju kultuuri pooldav tippjuht.
Parima juhi konkursi finalist, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp ütleb, et ei usu juhtide tekitatud pinge all heade tulemuste tegemisse. “Kui saabud ohkega majja, siis on midagi väga valesti,” ütleb hea tuju kultuuri pooldav tippjuht.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Raadiohitid: miljonär Marko Oolo nipid ja ka rikkad nutavad
Selle nädala Äripäeva kuulatuimad saated olid, kus rääkis miljonär Marko Oolo enda portfellist, Microsoft Eesti juht töötajate tasustamisest ning Olavi Lepp juhtimisest.
Selle nädala Äripäeva kuulatuimad saated olid, kus rääkis miljonär Marko Oolo enda portfellist, Microsoft Eesti juht töötajate tasustamisest ning Olavi Lepp juhtimisest.
Rindeteated: venelased on pealetungil, ukrainlased ootavad relvaabi
Ukraina sõjas üritab aktiivsem Vene pool ära kasutada ajaakent enne värske relvaabi saabumist ukrainlastele.
Ukraina sõjas üritab aktiivsem Vene pool ära kasutada ajaakent enne värske relvaabi saabumist ukrainlastele.