ÄP fototoimetus • 6. november 2003 kell 22:00

EL kaitseb maksumaksjaid

Euroopa Komisjon peab Euroopa Liidu maksumaksjate huvides tagama selle, et liituvates riikides suhkru jm põllumajandustoodangu hinnaga ei spekuleeritaks, põhjendas Euroopa Komisjoni põllumajandusvoliniku eestkõneleja Gregor Kreuzhuber Eesti Päevalehele antud intervjuus (vt EPL 16.10.2003).

?Meie tagame Euroopa Liidu tootjatele teatud põllumajandustoodangu puhul teatud kokkuostuhinna. Seetõttu ei saa me odava hinnaga müümist lubada,? lausus Kreuzhuber. Tema sõnul on spekulatsioonidega võimalik palju raha teenida. Liituvad riigid saavad põllumajandussaaduste importi ning varusid enne liitumist piirata tollimaksu kehtestamisega alates teatud kogusest. ?Tegemist ei ole mingisuguse Baltikumi piinamisega, see on rutiin, mis on toimunud ka viimase liitumisvooru riikide Soome, Austria ning Rootsi puhul,? ütles Kreuzhuber.

Euroopa Komisjon soovitab liikmesriikidel oma suhkrumüüjatele piirangute vajalikkus selgeks teha. Vastasel juhul rakendatakse riigi suhtes rahalisi sanktsioone.

Päevaleht kommenteeris teemat ka oma juhtkirjas. ?See pakub riigiametnikele, kes siiamaani meie igapäevaelu puudutavate eurodirektiivide ees üleliia lömitanud on, võimalust ennast osaliselt rehabiliteerida ? tehke Brüsseli ametnikele delikaatselt selgeks, et nad pingutava üle. Või vähemalt ärge täitke küsitava väärtusega nõudmisi ülima püüdlikkusega,? soovitas Päevaleht oma juhtkirjas. Päevalehe toimetuse hinnangul oleks varumisest saadav efekt lühiajaline ja väheoluline, sest vähesed firmad saavad hulga käiberaha suhkruvarude alla kinni panna. Samuti tuleb arvestada suuremate laokuludega.

Eesti Päevaleht 16.10.2003

Autor: ÄP

Hetkel kuum