• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OMHEXi juht Böcker: tahame saada liidriks

  Ütlesite 4. septembri OMHEXi pressiteates, et turud ühinevad järgmise aasta keskpaigas. Märkisite ka, et ettevõtete tehnoloogia liidetakse kolme aasta jooksul. Mida te mõtlesite turgude ühinemise all?
  Turgude ühendamise esimene etapp on üleminek ühisele kontsentreeritud kauplemissüsteemile kõigis OMHEXi kauplemispaikades. Eesmärk on võtta tarvitusele ühtne kauplemissüsteem Helsingis ja võimalik, et ka Tallinnas ja Riias järgmise aasta teisel poolel.
  Kuid jääb ikkagi kaks aktsianimekirja? Millal saab neist vaid üks aktsianimekiri?
  Nimekirja ülesehituse muutmine ei ole tehniline küsimus, vaid see sõltub investeerijate soovist. Üks võimalus on jagada nimekiri kolmeks osaks: valdkonnanimekiri, kõige kaubeldavamate aktsiate nimekiri ja asukohamaajärgne nimekiri.
  Enne liitumist ei näinud HEX valgust tunneli lõpus: nimekirjas olevate ettevõtete arv vähenes ja käive langes. Ka OM pole näidanud mingeid selgeid märke kasvust. Kui me liidame kokku kaks halva kasvuväljavaatega ettevõtet, mis me siis kokku saame?
  Rahaturgudel on tõepoolest kaks-kolm rasket aastat olnud. Aktsiate hinnad on langenud ja aktsiaomanike säästud kahanenud. See on mõjutanud nii HEXi kui OMi. Keegi juba viskas nalja, et me vajame nii hädasti nimekirja täienemist, et paneme iseennast nimekirja. Liitujaid hakkab tulema, kui ettevõtted tunnevad, et turud on stabiilsed. Kui turud tõusevad, suureneb ka kaubavahetus ja kerkivad aktsiahinnad. Pealegi seisneb pool meie äritegevusest tehnoloogia pakkumises. Investeeringud tehnoloogiasse on viimasel ajal kasinad olnud, aga turgude paranedes tõusevad need kindlasti. Meenutagem, et OM on viie aasta jooksul 20 protsenti kasvanud, ehkki kaks viimast aastat on olnud väga rasked.
  Nii et teil on fookuses kaks asja ? olla ühtaegu kohalik börs ja globaalne tehnoloogiapakkuja?
  Täpselt nii. Meie eesmärk on olla Põhjamaade juhtiv börs ja maailma juhtiv tehnoloogiapakkuja. Usun, et need kaks tegevusvaldkonda toetavad teineteist ja kasvatavad meie konkurentsivõimet.
  Kriitikute sõnul on HEX olnud turgude suhtes hoolimatu, sest turgudel pole olnud konkurentsi. Mis annab kindluse, et see suhtumine muutub, nüüd, kus te olete nii Soome kui Rootsi turul juhtival positsioonil?
  Aina lihtsam on kaubelda Nokiaga New Yorgi börsil, Ericssoniga Saksa börsil või Stora Ensoga Londonis. Kui me pole konkurentsivõimelised või ei suuda tagada head kauplemist, hakkavad investeerijad üha rohkem mujal kauplema. Samas olen veendunud, et mõned väikesed ettevõtted jäävad ikka kohalikeks ja meie asi on neid selles toetada. Konkurents on kõva ning see sunnib OMHEXi olema tegusam ja rohkem klientidele suunatud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.