4. detsember 2003 kell 22:00

Doping ? Soome rahvussport

Soome spordimuuseumis on sellel talvel esil Soome viimaste aastate suurim trauma ? sportlaste jätkuvad vahelejäämised dopingukontrollis.

?See on vale positiivne,? teatas Soome naissuusatajate liider Kaisa Varis möödunud talvel pärast seda, kui ta maailmameistrivõistel vahele jäi. Virpi Kuitunenile, kes oli kaks aastat varem koos suusavõistkonnaga Lahti MMil dopingutestis juba vahele jäänud, oli Varise vahelejäämine veelgi traagilisem. Tema oli kaheaastase võistluspausi järel suutnud naiste teatesõidus hõbemedali võita. Varise ?vale positiivse? tõttu jäi ta aga sellestki medalist ilma.

Hoolimata sellest, et soomlased jätkuvalt dopinguga vahele jäävad, arvab enamik Soome suusatajaid, et nende spordiala on Soomes palju ?puhtam? kui mujal maailmas.

Lisaks on paljastunud auk kohalikus seadustikus ? sportlased nõuavad kohtute kaudu ametivõimude poolt konfiskeeritud preparaatide eest riigilt raha tagasi.

Dopingunäitusele sobiksid ka Soome teise rahvusspordiala, pesapalli esindajad. Paari aasta eest leppis enamik kohalikest tippudest mängude tulemused kokku ja suutis riiklikult kihlveokontorilt raha ka välja petta, enne kui vahele jäädi. Kui veel lisada käesoleva sügistalve dopingu-uudised kergejõustikumaailmast, siis on selge, et üle hulga aja tasub sel talvel Helsingisse suundudes tutvuda spordimuuseumi värske näitusega.

Autor: Tarmo Virki

Hetkel kuum