Seli tegi Estiko aktsionäridele ebasoodsa ostupakkumise

Annika Matson 07. jaanuar 2004, 00:00

Kohustuslikku väljaostupakkumist ei ole Rondam investoritele veel teinud.

Investoritele lubatakse vaid 13,40 krooni iga börsil noteeritud aktsia kohta, mis oli pakkumise tegemise ajal allpool turuhinda. Eilse seisuga kuulus Rondamile 93,8% Estiko noteeritud aktsiatest.

Eile langes Estiko aktsia 6,7%, 13,14 kroonini.

Rondam edastas ülevõtmispakkumise prospekti börsile möödunud aasta 20. detsembril, siis oli sulgemishind 14,08 krooni. Pakkumishinnast veidi madalamalt tasemelt ehk 13,30 kroonilt tehti viimati tehing aktsiaga detsembri algul. Oktoobris kaubeldi aga aktsiaga tasemel 17,52 krooni.

Viimati tegi Rondam Estiko väikeaktsionäridele ülevõtmispakkumise 2002. aasta mais-juunis. Siis oldi nõus iga noteeritud Estiko aktsia eest maksma 8,50 krooni. Ka siis oli pakkumine väikeaktsionäridele ebasoodne. Rondam sai siis kätte veidi üle poolte aktsiate, mis talle varem ei kuulunud.

ASi Rondam nõukogu liige Anti Seli ja Estiko juhatuse esimees Ellen Tohvri kinnitasid, et neil on kindel soov börsilt lahkuda ja kaasata tegevusse strateegiline välisinvestor. Tohvri sõnul käivad välispartneri otsingud, ühtegi nime aga mainida ei saa. ?Tulevikus tahab Estiko arendada oma kaht valdkonda ? kinnisvara haldus ja arendus ning plastikpakendite tootmine ? eraldi,? ütles Tohvri. Tema sõnul on pakutav hind õiglane.

Kui firma saab pärast seda väljaostupakkumist enda kätte enam kui 95% ettevõttest, on üsna tõenäoline, et Rondam viib läbi väikeaktsionäride aktsiate sundvõõrandamise.

?See oleks ka loogiline samm, ei näe põhjust, miks suuraktsionär peaks paariprotsendise vabalt kaubeldavate aktsiate osakaaluga börsil olema,? kommenteeris Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind. Tema sõnul on turuhinnaga heal juhul võimalik müüa 5000 aktsiat ning Estiko väljaostmispakkumine on täpselt turuhinna sees, ostu- ja müügiääre vahel. ?Ma ei näe, et see hind väga ebaõiglane oleks,? ütles Lind.

LHV maakler Henno Viires seevastu arvab, et pakkumine on väikeaktsionärile ebasoodne. ?Estiko pakkumine on täpselt raamatupidamisväärtuse piiril ehk vastab miinimumnõuetele,? märkis ta. Arvestades seda, et Estiko on viimased kolm kvartalit kasumit teeninud, on hind Viirese sõnul tõesti ebasoodne. ?Kasumit teenivad ettevõtted peaksid kauplema raamatupidamisväärtusest kõrgemal piiril,? ütles ta.

Viires möönis, et Estiko aktsiad tuleb aktsionäridel paratamatult mingil hetkel müüa, sest väärtpaber on niivõrd vähelikviidne ja aktsionäril selle omamisest mingit kasu ei ole.

Tallinna börsi avalike suhete nõunik Kristel Raesaar märkis, et Rondami pakkumine väikeaktsionäridele ei ole veel kohustuslik pakkumine. Kas suuraktsionäri pakutud hind on õiglane, Raesaar kommenteerida ei soovinud, märkides, et see teema kuulub finantsinspektsiooni pädevusse.

?Vabatahtlike ülevõtmispakkumiste puhul finantsinspektsioon aktsia eest tasutavale ostuhinnale hinnangut ei anna ning seda ei kommenteeri,? ütles finantsinspektsiooni turujärelevalve osakonna juhataja Kristjan-Erik Suurväli.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing