Kahjumis Lego läheb klotside juurde tagasi

Sirje Rank 13. jaanuar 2004, 00:00

Juhtimise firmas võtab taas üle Lego omanik ning 1932. a firmale aluse pannud Ole Kirk Kristianseni pojapoeg Kjeld Kirk Kristiansen, kes lubab Lego juurte juurde tagasi tuua. Kaasajooksmine moevoolude ja Hollywoodi kassatükkidega ei ole end õigustanud.

?Oleme end liiga sidunud raamatute ja filmidega, kus asjade käekäigu üle ei otsusta meie ise,? ütles Kristiansen läinud nädalal firma 2003. a majandustulemusi avalikustades. ?Oleme muutunud liiga sõltuvaks sellest, kuidas Hollywood annab välja uusi filme, millele meil on litsents mänguasjade tootmiseks,? tsiteeris ajaleht Börsen. Läinud aastal ei tulnud välja ühtegi uut Harry Potteri ega Star Wars filmi, mis oleks Lego müüki ergutanud. Eriti kehva jõulumüügi tõttu sai Lego mullu rekordilised 2,94 miljardit krooni kahjumit. Käive kahanes 2002. aasta 23,1 miljardi krooniga võrreldes 17,85 miljardile kroonile. Tegevdirektor Poul Plougmann ja arendusjuht Francesco Ciccolella vallandati päevapealt.

Nüüd tahab Lego oma strateegiat muuta ja pöörata edaspidi vähem tähelepanu moest sõltuvatele toodetele, nagu Harry Potteri seeriad. Selle asemel on plaanis keskenduda Lego traditsioonilisele ehitusklotsile, mille müük näitab tõusutrendi. Lego ehitusklotside müük seerias Make & Create kasvas mullu enam kui kaks korda, ehkki firma käive järsult vähenes. Seda enam, et Kanada firma Mega Blocksi näol on turule tulnud tõsine konkurent, kes Legolt turuosa on võtnud. Samuti plaanib Lego rohkem panustada enda välja töötatud seeriatele, nagu seiklussari Bionicle, mis on turul hästi vastu võetud.

Kjeld Kirk Kristiansen naaseb firma etteotsa kolmandat korda. Tänu temale on firma saavutanud väga häid tulemusi, kuid mitmest just tema otsusest on johtunud ka viimase kümne aasta probleemid. 1994. Lego juhiks asudes seadis Kristiansen eesmärgiks kahekordistada käive aastaks 2005 42 miljardile kroonile. Seda ajal, mil huvi traditsiooniliste mänguasjade vastu langust näitas. Need kasvuambitsioonid olid põhjuseks, miks Lego laiendas oma tegevust uutesse valdkondadesse, hakkas tootma arvutimänge ja elektroonilisi mänguasju, litsentseeritud tooteid, ning panustas kapitali neelavatele teemaparkidele. Lisaks laiendas Lego tegevust raamatute, rõivaste, kellade turule. 1998. a sai Lego kõigi aegade esimese kahjumi. Aastast 2000 on rida vabrikuid suletud, koondamiste järel on firma töötajate arv kahanenud 8000-le.

?Oleme järginud strateegiat, mis otsis kasvu täiesti uutest toodetest. See strateegia ei andnud loodetud tulemust,? tunnistas Kristiansen. Nüüd taotleb Kristiansen eelkõige stabiilsust. 2004. aasta eesmärk on lõpetada aasta nullkasumiga. Mõõn traditsiooniliste mänguasjade turul aga püsib ning edukaimad mänguasjade tootjad on praegu Sony ja Nintendo.

Eesti turul oli Lego käive läinud aastal ligi 10 miljonit krooni, eelnenud aastaga umbes samal tasemel, ütles Lego maaletooja Rekato müügikorraldaja Riina Raie. Kõige paremini müüs Eestis Bionicle seeria ja Make & Create?i ehitusklotsid, tõsist konkurentsi pakkusid aga Kanada Mega Blocks ning moekaup spinnerid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing