Maksukohustuslase põhiõigused on tagatud

Aivar Pau 22. jaanuar 2004, 00:00

ASi ABTG juht Indrek Mandre tunneb 20. jaanuari Äripäevas huvi, kas ta on õigesti aru saanud, et Tallinna juriidiliste isikute maksuamet määras mullu ligi kolmandiku maksudest valesti, ning teeb sellest järelduse, nagu rikuks maksuametnikud tahtlikult ja süsteemselt maksumaksjate põhiõigusi, sealhulgas omandiõigust, ettevõtlusvabadust ja õigust heale haldusele (vt - Kas kodanike põhiõigused on kaitstud?).

Paraku näitab suur maksuotsuste tühistamise arv siiski vastupidist suhtumist: maksuamet asus 2003. aasta teisel poolel eelkõige ise tühistama varasematel perioodidel tehtud maksuotsuseid, mille puhul maksuameti juriidiline teenistus ei pidanud maksukohustusega seonduvate asjaolude väljaselgitamist piisavalt motiveerituks, mis aga ei tähenda, et poleks tuvastatud rikkumise olemasolu ja oleks välistatud võimalus fikseerida täiendava kontrolli tulemusel maksuõigusrikkumine maksuotsuses.

Lisaks menetles maksuamet tervikuna möödunud aastal 373 maksukohustuslaste esitatud vaiet, millest 170 korral on vaidlustatud haldusakt tühistatud, 38 korral on vaie rahuldatud osaliselt ja 165 korral jäetud vaie rahuldamata. Paljud maksuvaidlused jõudsid siiski kohtusse, kus need ligi 72 protsendi ulatuses jõusse jäid.

Maksuotsuste tühistamisel on jälgitud, et piirangud maksukohustuslaste omandile ja ettevõtlusvabadusele on maha võetud ning õigused ennistatud. Mis puutub maksuõigusnormide mittejärgijatesse, siis piirangute panemine nende ebaseaduslikule tegevusele on maksuhalduri üks täidetavatest põhiülesannetest.

Maksu- ja tolliamet on jõuliselt korrastamas infosüsteeme ja välja töötamas uutel alustel järelevalvestrateegiat. Maksukontrolli märksõnad on riskianalüüsile tuginev teeninduslik kontroll, elektrooniline järelevalve, maksumenetluste tähtaegade õige määratlemine ja neist kinnipidamine ning struktuurimuudatuste teel ühtsetest põhimõtetest lähtumine kõigile kontrollitavatele. Oluliselt on plaanis suurendada juriidilise teenistuse ametnike arvu, et tugevneks kogu maksumenetluste protsessi õiguspärasuse järgimine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing