Euroopa börsid otsivad Aasiast tuge

Raivo Sormunen 02. märts 2004, 00:00

Euroopa börsiettevõtetest leidsid eile Aasiast tuge nii kaevanduskompanii BHP Billiton kui ka keemiakontsern BASF AG.

?Aasia, aga eriti just Hiina on väga suure tähtsusega,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Close Wealth Managementi fondjuht David Harrison. ?Lähitulevikus püsib Hiina suunalt väga tugev nõudlus ning see on kasulik sellistele aktsiatele nagu BHP Billiton ja Anglo American,? lisas ta.

Kuigi Euroopa firmade jaoks on peamine eksporditurg USA, on viimasel ajal hakanud kogu maailm vaatama Aasia poole, mis annab investeerimispanga Morgan Stanley andmeil 6,7% Vana Maailma ettevõtete käibest. Eriti on sihikul 1,3miljardilise rahvaarvuga Hiina.

BHP Billitoni aktsia oli eile kella viieks õhtul tõusnud Londoni börsil 3,4%, tasemeni 510,75 penni. Maailma suurima kaevanduskompanii väärtpaberile andis hoogu uudis, et firma oli nelja Hiina terasetootjaga sõlminud 25 aastaks 9 miljardi dollari suuruse rauamaagi müügi lepingu. Aastane müügimaht ulatub lepingu järgi 12 miljoni tonnini.

Maailma suuruselt teine kaevanduskompanii Anglo American oli sama uudise toel eile õhtuks lisanud oma hinnale 1,6% ning tõusnud 1365 pennini, kolmandal kohal platseeruv Rio Tinto Group liikus 1463 pennil ehk 1,5% plussis.

Aasia mõju jätkus ka väljapoole kaevandussektorit. BASFi tegevjuht Jürgen Hambrecht ütles Saksa ajalehele Rheinpfalz, et keemiakontsern näitab kõikides majanduslikult tähtsates regioonides kasvu ? eriti aga just Aasia regioonis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing