Laubre eitas pettust

Anne Oja 18. märts 2004, 00:00

Ligi tund aega ette loetud süüdistuskokkuvõtte järgi jättis Laubre viie aasta jooksul maksmata ligi 12,4 mln krooni tulu- ja käibemaksu. Maksupettuse pani Laubre toime läbi kuue ettevõtete, mis tõid Eestisse välisesinejaid ning haldasid ööklubisid Decolte, Sunset Club ja Africa.

Ettevõtted deklareerisid etendustele müüdud piletid 0-protsendilise käibemaksuga, millega maksustati kuni 2001. aastani kehtinud käibemaksuseaduse kohaselt teatripileteid.

Nii Lauri Laubre kui ka koos temaga kohtupinki sattunud kolm raamatupidajat maksupettust omaks ei võtnud. Pooled olid kohtusse kutsunud kümme tunnistajat, kellest eile jõudis tunnistusi anda vaid kuus.

Ööklubide müügijuht Margus Kaal ütles, et 0-protsendilise käibemaksuga müüdud piletite puhul oli tegu piletitega etendustele. Tänapäeval on teatrietenduse ja muu etenduse piirid ähmastunud ning ühiselt leiti, et 0-käibemaks piletite puhul on põhjendatud.

Tunnistajana üle kuulatud Põhja maksukeskuse revident Kapitolina Linjova ütles, et tal ei tekkinud hetkekski kahtlust, et Laubre ettevõtete piletimüük tuleb 18protsendilise käibemaksuga maksustada. Ta tunnistas, et pole ise kunagi Decoltes käinud. ?Mis seal kontrollida,? ütles Linjova. ?Seal tantsitakse, juuakse ja lauldakse,? vastas keskealine revident Lauri Laubre küsimusele, kas ettevõtete kontrollijana on ta kursis, mis ööklubides toimub.

Linjova selgitas, et luges maksuseadusest välja, et ainult riiklikud teatrid tohivad 0-protsendilise käibemaksuga pileteid müüa. ?0-protsendiline käibemaks puudutab ainult riiklikke asutusi, ülejäänud on lihtsalt äriühingud, kes kuuluvad maksustamisele,? ütles Linjova.

Ehkki etenduste korraldaja maksustamine oli nii talle endale kui ka Tallinna juriidiliste isikute maksuametile esmakordne, ei pidanud Linjova vajalikuks kellegagi konsulteerida. ?Võib-olla keegi küsib nõu, mina ei küsinud,? rääkis revident. Tunnistuse kohaselt tulid maksustamise juhtnöörid maksuameti keskasutusest posti teel.

Vastates kaitsjate küsimustele selgus, et Linjova ei olnud kontrollinud, kas Laubre ettevõtted on kultuuriministeeriumis registreeritud kui etenduste korraldajad.

Kohus jätkub reedel, 19. märtsil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing