Kortermaja kindlustamine hüvitab suure kahju

Evelin Soots 29. märts 2004, 00:00

Erinevalt ühistu riskifondist suudab kortermaja kindlustus hüvitada ka suured kahjud. Tihtilugu mõtlevad korteriomanikud, et kodukindlustusega on kõik riskid kaetud, kuid tegelikult ei ole. Kui korteriomanike kaasomandis olev välissein, katus, rõdu vmt kahjustada saab, siis tasub kindlustusseltsilt hüvitist küsida vaid juhul, kui korteriomanikel on sõlmitud kaasomandi kindlustus.

Ebamajanduslik arusaam on seegi, et ühistud koguvad omale riskifondi igaks juhuks, kui miskit juhtub. Kuid sellised ühe ühistu fondid tavaliselt üle paarikümne tuhande krooni ei küüni ? seda ka juhul, kui iga korteriomanik on valmis maksma fondi 1000 või rohkemgi krooni. Korteriomanike kaasomandi kindlustuse puhul tuleks korteriomanikul aastas maksta ligi 120 krooni, kusjuures oleks tagatud ka tõeliselt suurte kahjude hüvitamine, mida enda kogutud riskifondist kunagi ei suudetaks.

Näiteks said korterist alanud tulekahjus kannatada korteri siseviimistlus, vahelagi, katus, osa trepikojast. Sellisel juhul hüvitame kodukindlustuse alt ainult need kulud, mis tehakse korteri remondiks ja korteriomanike kaasomandi kindlustuse alt hüvitame vahelae, katuse, trepikoja taastamise.

Korteriomanikul on oluline teada, et tema korteriomand jaguneb kaheks: reaalosa ehk korter ja mõtteline osa ehk kaasomand.

Kodukindlustusega kindlustatakse reaalosa ehk korterit, selle alla kuuluvad mittekandvad vaheseinad, siseuksed, siseviimistlus ja sanitaartehnilised seadmed.

Majas toimunud tulekahjus võivad kannatada saada ka näiteks vahelaed, aknad, katus, osa trepikojast. Kodukindlustuse alt hüvitame ainult need kulud, mis tehakse korteri remondiks. Selleks, et korteriomanik saaks majas edasi elada, tuleb taastada ka maja kannatada saanud osad: vahelaed, katus, kommunikatsioonid või ühine trepikoda.

Korteriomanike kaasomandi kindlustusega saab kaitsta kaasomandit ? neid maja osi, mis ei ole kindlustatud kodukindlustusega. Korteriomanike kaasomandisse kuuluvad katus, rõdud, välisseinad, välisaknad ja -uksed, sisemised kandvad seinad, vundament, vee- ja kanalisatsioonitorustikud, elektri- ja küttesüsteemid (k.a boilerid, keskküttekatlad), üldkasutatavad trepid ja trepikojad, liftid, keldrid ja pööningud. Kõikide nende majaosade omanikeks on kõik korteriomanikud.

Kortermaja saab kindlustada nii taastamisväärtusele kui ka väiksemale summale. Taastamisväärtus on maja uuesti üles ehitamise maksumus, mis arvutatakse vastavalt tänastele ehitushindadele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing