Hõbeda hind tõusis 1988. aasta tasemele

Raivo Sormunen 02. aprill 2004, 00:00

Hõbeda hind tõusis eile Euroopas viimase kuueteistkümne aasta kõrgeima tasemeni ning ka kuld püüdis saavutada oma kõrgeimat taset pärast 1989. aastat. Põhjuse väärismetallide tõusuks andis nõrgenev dollar, mis kannustas fonde väärismetalle ostma.

?Hõbe käis peaaegu ära 8 dollaril (101,50 krooni/unts), aga mitte päris. Fondid aitasid hõbedal tõusta, kuna nad otsivad turgu, mis liigub ning kus saab raha teha,? ütles uudisteagentuurile Reuters üks maakler. Hõbedaga kaubeldi eile päeval 7,93?7,95 dollaril, mis on kõrgeim tase pärast 1988. aasta juulikuud, mil metall katsus ära 8,05 dollari taseme.

Analüütikute sõnul võib olla turg võimsaks hõbeda müügiks küps, kuna spekulatiivne risk on kõigi aegade suurim. Samas aga ei välistata, et lähiajal metalli tõus veel jätkub.

?Kuna spekulatiivselt on hõbedat palju ostetud, võib metalli tabada kiire müügilaine, kui hõbeda olukord muutub,? kirjutas UBS Investment Banki metallianalüütik John Reade oma päevakommentaaris, ütlemata millal selline sündmus võib toimuda.

Samas näeb Reade metalli müüjatena hõbedatootjaid.

Kullaga kaubeldi eile stabiilselt 425?426 dollaril untsist. 6. jaanuaril 2004. saavutatud viieteistkümne aasta kõrgeimast tasemest lahutab säravat metalli vaid viis dollarit.

Kuna kulda peetakse väärtpaberiks, mida ostetakse segasel ajajärgul, on hiljutised pommiplahvatused ja jätkuvalt ärev olukord Iraagis kulla kõrget hinda hoidnud. Samuti aitab kullal kerkida euro tugevnemine dollari vastu, kuna metalli kauplemisvaluutaks on dollar.

Eilne Euroopa Keskpanga otsus mitte langetada baasintresse peaks samuti eurot tõstma ja kulla hinda kergitama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing