Uus tsinkimistehas Galv-Est alustab paari nädala pärast

Inno Tähismaa 05. aprill 2004, 00:00

Tegemist on kolme metallifirma, ASi Viljandi Metallitööstus, ASi Maru Konstruktsioonid ja ASi Frelok ühisprojektiga, kuhu pannakse sisse 50 miljonit krooni. Vana-Narva maantee äärde kerkinud tehases on Eesti suurim, 14 meetri pikkune tsinkimisvann. Tehasehoone asub endise aiandi territooriumil.

?Paari nädala pärast on ametlik käivitamine,? kommenteeris asjade käiku ettevõtte juht Leo Martinen. Siis tuleb esimene proovitoodang. Praegu on käsil tehnoloogia seadistamine ja katsetamine. Samuti on veel korrastamata tehase ümbrus.

Martinen ütles, et ettevõtte avamist pole veel laialt reklaamid, sest enne tuleb vajalikud tegevusload kätte saada. Samuti on vaja tehnoloogiat täiendada. ?Tahame olla tasemel, et kõik oleks korras,? ütles Martinen. Ettevõtte ametlik avamine peaks toimuma mais-juunis.

Galv-Esti loomine tulenes kolme asutaja vajadusest. ?Eestis polnud piisavalt võimalusi suurte detailide tsinkimiseks,? sõnas Martinen.

Galv-Esti nõukogu liige, ASi Maru juht Andres Piiber ütles, et praegu keegi Eestis korralikku kuumtsinkimisteenust ei paku. Näiteks Galvex on suur tehas, aga tsingib ainult rullis olevat teraslehte. Seetõttu telliti tsinkimise teenust, eriti suurte detailide osas Lätist, Soomest ja Rootsist.

Piiber ei osanud uue ettevõtte käivet prognoosida, aga ütles, et tehase stardivõimsus on 5000 tonni aastas. See katab kolme omaniku aastasest vajadusest üle poole. Eesti vajadus tsingitud toodete järele ulatub paarikümne tuhande tonnini.

Seni oli Eesti suurima tsingivanniga ettevõte Keilas tegutsev AS Ensto Ensek, mille aastakäive ulatub 100 miljoni kroonini. Ensto juht Üllas Täht ütles, et kvaliteediga pole seni probleeme olnud. ?Seni on kvaliteet rahuldanud. Oleme üle kümne aasta toiminud,? lisas Täht. Ensto praegust tootmismahtu ei soovinud Täht avalikustada, tema sõnul on see firmasaladus.

Uus tehas Galv-Est ootab lisaks omanike vajadustele tellimusi ka teistelt firmadelt. Võimalikud kliendid on ehituse, masinaehituse, energeetika ja telekomi valdkonnas. Nii näiteks võimaldab suur vann tsinkida mobiiltelefonide ja kõrgepingeliinide maste. Kui seni läks osa allhanget Eestist tsinkimata välja, siis uus tehas võimaldab kohapeal toodangut vääristada.

Praegu on Galv-Esti palgal viis töölist, meister, tehnoloog ning kaks kontoritöötajat. Edaspidi ulatub töötajate arv koos abitöölistega 20ni.

Tsingitud terase järele on nõudmine suurenemas, sest see tagab roostekaitse 20?30 aastaks. Samuti hõlmavad tsingitud toodete kasutamist mitmed nn euronõuded.

Galv-Estiga sarnase nimega ettevõte OÜ Galvex Estonia tsingib ainult rulli keeratud terasplekki. Galvexi tootmisvõimsus on 500 000 tonni aastas. Galvexi investeeringu maht oli ligi 4 miljardit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing