Pakendiseadus suunab pakendid taaskasutusse

ÄP 22. aprill 2004, 00:00

Uuest seadusest tulenevate lahenduste toimel peab tekkima üleriigiline kogumissüsteem, teatas keskkonnaministeerium.

Uue seaduse alusel on pakendiettevõtjatel kohustus pakendijäätmed müügikohas või selle vahetus läheduses tarbijalt tagasi võtta.

Kuivõrd selle täitmine on keeruline, on võimalik vastuvõtu- ja taaskasutamise kohustus üle anda pakendiettevõtjate moodustatud ja keskkonnaministri akrediteeritud taaskasutusorganisatsioonile. Selle tulemusena peaksid tekkima pakendiettevõtjate organisatsioon(id), mis hakkavad korraldama pakendijäätmete kogumist ja taaskasutamist kogu riigis. Kehtiv pakendiseadus ei võimalda kohustada konkreetses omavalitsuses ühtegi ettevõtjat pakendijäätmeid koguma. Seetõttu toimub see praegu ainult suuremates omavalitsustes.

Uus seadus kehtestab ka tagatisraha õlle, vähese etanoolisisaldusega alkohoolse joogi ja karastusjoogi pakenditele alates 1. jaanuarist 2005.

Tagatisraha suuruse määrab keskkonnaminister, kuid see ei saa olla vähem kui 0,5 krooni. Müügikohad peavad hakkama tagasi võtma pakendit, millele on kehtestatud tagatisraha. Tagatisrahaga pakendi tunneb tarbija ära vastava märgi kaudu, mis peab olema trükitud pakendile või etiketile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing